|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | kas Gerilme
Sağlığı ve Hastalıkları

Cadiac kasları nelerdir?

Kalp kasları, kalbin duvarlarını oluşturan, istemsiz olarak uzmanlaşmış kaslardır. Kanın vücutta dolaşmasını sağlayan kalbin pompalama hareketinden sorumludurlar. Kalp kasları, bu önemli rolü yerine getirmelerini sağlayan benzersiz yapısal ve işlevsel özelliklere sahiptir. Kalp kaslarının bazı temel özellikleri şunlardır:

1. Yapı:

Kalp kasları, iskelet kasları gibi çizgili kas liflerinden oluşur, ancak interkalat diskler adı verilen farklı bir dallanma düzenine sahiptirler. Bu diskler, bitişik kas hücreleri arasında hızlı elektriksel iletişime olanak tanıyan ve koordineli kasılmalar sağlayan boşluk bağlantılarını içerir.

2. İstemsiz Kontrol:

Kalp kasları istemsizdir, yani kasılmaları bilinçli olarak kontrol edilmez. Kalp atışlarını tetiklemek için elektriksel uyarıları üreten ve ileten, kalbin içsel elektriksel iletim sisteminin kontrolü altında çalışırlar.

3. Otoritmisite:

Kalp kasları kendi başlarına elektriksel uyarı üretme yeteneğine sahiptir. Bu özelliğe otoritmisite denir. Sağ atriyumda bulunan sinoatriyal (SA) düğüm, kalbin doğal kalp pili görevi görür ve kasılmalara yol açan elektriksel uyarıları başlatır.

4. Heyecanlanma:

Kalp kasları uyarılabilirdir, yani elektriksel uyaranlara yanıt verirler. Elektriksel stimülasyonun eşik düzeyine ulaşıldığında, kalp boyunca yayılan bir kasılma dalgasını tetikleyen bir aksiyon potansiyeli üretilir.

5. Uzun Refrakterlik Süresi:

Kalp kası kasıldıktan sonra yeniden uyarılamayacağı bir refrakter döneme girer. Bu uzun refrakter dönem, kalp kasının gevşemesini ve bir sonraki kasılmadan önce kanla dolmasını sağlayarak tetanik kasılmaları önler.

6. Ara Diskler:

Ara diskler, kalp kası hücrelerinin uçlarını birbirine bağlar ve elektriksel uyarıların hızlı iletilmesini kolaylaştırır. Ayrıca mekanik stabilite sağlarlar ve kalp odacıklarının senkronize kasılmasına izin verirler.

7. Yapısal Sinsityum:

Kalp kası hücreleri yapısal bir sinsityum oluşturacak şekilde birbirine bağlanır, yani tek bir fonksiyonel birim olarak hareket ederler. Bu, entegre bir pompa olarak kalbin hızlı ve koordineli kasılmalarına olanak tanır.

8. Innervasyon:

Kalp kasları otonom sinir sisteminden (sempatik ve parasempatik bölümler) sinir innervasyonunu alır. Bu innervasyon, vücudun değişen taleplerini karşılamak için kalp kasılmalarının hızını ve gücünü düzenler.

Genel olarak kalp kasları, dolaşım sistemi boyunca kanı verimli bir şekilde pompalamak için tasarlanmış, oldukça uzmanlaşmış istemsiz kaslardır. Eşsiz yapısal ve işlevsel özellikleri, yaşamın sürdürülmesi için gerekli olan ritmik ve koordineli bir kasılma modelini sürdürmelerine olanak tanır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]