Sinir dokusu ve kasın birlikte nasıl çalıştığına dair bazı spesifik örnekler:
* Sıcak bir şeye dokunduğunuzda cildinizdeki reseptörler beyninize bir sinyal gönderir. Beyniniz daha sonra kaslarınıza elinizi çekmeniz için bir sinyal gönderir.
* Yemek istediğiniz bir şey gördüğünüzde beyniniz kaslarınıza bir sinyal göndererek ağzınızın sulanmasını ve kolunuzu yiyeceğe uzanacak şekilde hareket ettirmenizi sağlar.
* Yüksek bir ses duyduğunuzda beyniniz kaslarınıza sizi ürkütecek bir sinyal gönderir.
* Nefes almanız gerektiğinde beyniniz diyafram kasınıza göğsünüzün kasılıp genişlemesi için bir sinyal gönderir.
* Bağırsaklarınızı hareket ettirmeniz gerektiğinde, beyniniz bağırsak kaslarınıza kasılarak atık maddelerin vücudunuzdan dışarı atılması için bir sinyal gönderir.
Sinir sistemi ve kas sistemi hayatta kalmamız için gereklidir. Çevremizle etkileşime girmemize ve tehditlere yanıt vermemize olanak tanırlar. Bu iki sistem olmasaydı hayatta kalamazdık.
Hareket üretmek için sinir dokusu ve kasın nasıl birlikte çalıştığına dair daha ayrıntılı bir açıklamayı burada bulabilirsiniz:
* Bir kası hareket ettirmek istediğinizde beyniniz omuriliğe bir elektrik sinyali gönderir.
* Daha sonra omurilik, sinyali kastaki belirli bir sinire gönderir.
* Daha sonra sinir, sinir ile kas arasında çok küçük bir boşluk olan nöromüsküler kavşakta asetilkolin (ACh) adı verilen bir kimyasal salgılar.
* ACh, kas hücresinin yüzeyindeki reseptörlere bağlanarak hücrenin depolarize olmasına ve aksiyon potansiyeli oluşturmasına neden olur.
* Aksiyon potansiyeli daha sonra kas hücresinin tüm zarına yayılarak kasılmasına neden olur.
* Kas hücresi kasıldığında kasları kemiğe bağlayan bağ dokusu bandı olan tendonu kısaltır ve çeker.
* Kas ve tendonun hareketi kemiğin hareket etmesine neden olur.
Sinir sistemi ve kas sistemi, vücudumuzu düzgün ve verimli bir şekilde hareket ettirmemize olanak sağlamak için hassas bir şekilde koordineli bir şekilde birlikte çalışır.