|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | kırık Kemik
Sağlığı ve Hastalıkları

Kalsiyum kemik yapınız için neden bu kadar önemli?

Kalsiyum insan sağlığı açısından hayati bir mineraldir ve özellikle kemik yapısında önemli rol oynar. Kalsiyum toplam vücut ağırlığımızın yaklaşık %1-2'sini oluşturur ve bu kalsiyumun yaklaşık %99'u kemiklerimizde ve dişlerimizde depolanır.

Kalsiyumun kemik yapısına ve sağlığına katkıda bulunduğu yollardan bazıları şunlardır:

* Kemiğin mineral matrisinin oluşmasına ve korunmasına yardımcı olur. Kemiğin mineral matrisi kalsiyum ve fosfat iyonlarından oluşur. Bu iyonlar kemiğe gücünü ve sertliğini veren düzenli, kristal yapıda düzenlenmiştir.

* Kalsiyum kemik büyümesini ve yeniden şekillenmesini düzenlemeye yardımcı olur. Çocukluk ve ergenlik döneminde kalsiyum, yeni kemik dokusunun büyümesi için gereklidir. Yetişkinlerde kalsiyum kemik yoğunluğunun korunmasına ve kemik kaybının önlenmesine yardımcı olur.

* Kalsiyum kemik kırıklarını önlemeye yardımcı olur. Kalsiyum, kemiklerin gücünü ve yoğunluğunu artırarak kırılmaya karşı daha dirençli hale getirilmesine yardımcı olabilir. Bu özellikle osteoporoz ve diğer kemikle ilgili problemler açısından yüksek risk altında olan yaşlı yetişkinler için önemlidir.

Kalsiyum, kemik yapısı ve sağlığındaki rolünün yanı sıra kas kasılması, sinir iletimi ve kanın pıhtılaşması gibi diğer birçok vücut fonksiyonu için de önemlidir. Diyetinizde yeterli miktarda kalsiyum almak, genel sağlık ve refah için çok önemlidir.

Önerilen kalsiyum alımı:

Önerilen günlük kalsiyum alımı yaşa ve cinsiyete göre değişir. Çocuklar ve ergenler için önerilen günlük alım miktarı 1.300 mg'dır. 19-50 yaş arası yetişkinler için önerilen günlük alım miktarı 1000 mg'dır. 51 yaş ve üzeri yetişkinler için önerilen günlük alım miktarı 1.200 mg'dır.

Kalsiyum kaynakları:

Diyette aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok iyi kalsiyum kaynağı vardır:

* Süt ürünleri (süt, yoğurt, peynir gibi)

* Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, lahana, brokoli gibi)

* Fasulye ve baklagiller

* Fındık ve tohumlar

*Tam tahıllar

* Kalsiyumla zenginleştirilmiş gıdalar (tahıllar, meyve suları ve soya ürünleri gibi)

Kalsiyum alımınızla ilgili endişeleriniz varsa doktorunuzla veya kayıtlı bir diyetisyenle konuşun. Bireysel ihtiyaçlarınızı karşılayan bir diyet geliştirmenize yardımcı olabilirler.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır