Parçalanmış bir omurun omuriliği tehlikeye atmasının iki ana yolu vardır:
1. Doğrudan Omurilik Hasarı :Kırık bir omur, kırılan parçaların (kemik parçaları) omurilik kanalına çıkması durumunda omuriliğe doğrudan zarar verebilir. Bu parçalar omuriliği sıkıştırabilir veya kesebilir, bu da sinir fonksiyonlarında ani ve potansiyel olarak kalıcı hasara yol açabilir. Hasarın boyutu kırığın ciddiyetine ve yaralanmanın omurilik boyunca spesifik konumuna bağlıdır.
2. İkincil Omurilik Yaralanması :Omuriliğin kemik parçaları nedeniyle doğrudan yaralanmadığı durumlarda bile, parçalanmış bir omur yine de ikincil omurilik hasarına yol açabilir. Bu, yaralanma bölgesinde kanama, şişme ve iltihaplanma gibi faktörler nedeniyle oluşur. Bu faktörler omurilik kanalı içinde basınç oluşmasına neden olabilir ve bu da omuriliğin işlevini daha da tehlikeye atabilir. Ek olarak, parçalanmış omurun neden olduğu dengesizlik, anormal hareketlere veya omurganın yanlış hizalanmasına yol açarak zamanla omurilikte daha fazla hasara neden olabilir.
Parçalanmış bir omurla ilişkili omurilik hasarının seviyesi ve ciddiyetinin, kırılan omurun yeri, yer değiştirme veya sıkışma derecesi ve kemik parçaları gibi diğer karmaşık faktörlerin varlığı dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olduğunu unutmamak önemlidir. hematom (kan toplanması) veya omurilik kanalında şişlik. Bu nedenle sağlık profesyonelleri tarafından zamanında değerlendirme, yaralanmanın boyutunun değerlendirilmesi, uygun tedavinin sağlanması ve olası uzun vadeli sonuçların en aza indirilmesi açısından çok önemlidir.