Plasenta, hamilelik sırasında fetüsün gelişimini ve devamlılığını desteklemede çok önemli bir rol oynar. Birden fazla temel işleve hizmet eder:
1. Oksijen ve Besin Transferi :
Plasenta, anne ve fetusun dolaşım sistemleri arasında bir bariyer görevi görerek oksijen ve besin alışverişini sağlar. Oksijenli anne kanı, plasenta yoluyla fetüse oksijen ve gerekli besinleri sağlar. Tersine, fetustan karbondioksit ve atık ürünler uzaklaştırılır ve eliminasyon için anne dolaşımına geri taşınır.
2. Hormonal Üretim :
Plasenta, hamileliğin sürdürülmesi ve fetal gelişimin desteklenmesi için hayati önem taşıyan çeşitli hormonlar üretir. Plasenta tarafından üretilen bazı önemli hormonlar şunlardır:
- İnsan Koryonik Gonadotropini (hCG) :hCG, erken gebelik için gerekli olan progesteronu üreten korpus luteumun korunmasından sorumludur.
- Progesteron :Plasenta tarafından üretilen progesteron, rahim kaslarının gevşemesine ve rahim iç yüzeyinin korunmasına yardımcı olarak düşük yapmayı önler.
- Östrojen :Östrojen rahim, göğüsler ve diğer üreme organlarının büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunur.
- Rahatlayın :Relaxin bağların ve eklemlerin esnekliğini artırarak hamilelik sırasında rahmin genişlemesine izin verir ve doğumu kolaylaştırır.
3. Atık Ürünlerin Ortadan Kaldırılması :
Plasenta, karbondioksit ve üre gibi atık ürünleri fetal kan dolaşımından filtreleyip uzaklaştırır ve bunları atılmak üzere anne dolaşımına aktarır. Bu atık yönetim sistemi gelişmekte olan fetüsü zararlı maddelerin birikmesinden korur.
4. Bağışıklık Koruması :
Plasenta, fetüsü gelişmekte olan embriyoya veya fetüse zarar verebilecek annenin bağışıklık tepkilerinden koruyarak immünolojik destek sağlar. Gerekli antikorların anneden fetüse geçişine izin vererek bazı enfeksiyonlara karşı bağışıklık sağlar.
5. Yapısal Destek :
Plasenta rahim duvarına bağlanarak fetüsü fiziksel olarak destekler. Amniyotik kese içinde gelişmekte olan embriyo ve fetüsü tamponlayıp korur, büyüme için güvenli bir ortam sağlar.
6. Endokrin Aktivitesi :
Plasenta, fetal organ ve dokuların metabolizması, büyümesi ve olgunlaşması da dahil olmak üzere hamilelik ve fetal gelişimin çeşitli yönlerini düzenleyen diğer hormonları ve büyüme faktörlerini üretir.
Genel olarak plasenta, anne ile gelişmekte olan fetüs arasında hayati bir yaşam çizgisi görevi görür; gazların, besinlerin ve hormonların değişimini sağlarken aynı zamanda gebelik boyunca koruma ve destek sağlar.