- Sinir hücreleri: Diyabetin sinir hücrelerine verdiği hasar (nöropati), hastalığın en sık görülen komplikasyonlarından biridir. Nöropati, ayaklar, bacaklar, eller ve kollar da dahil olmak üzere vücudun çeşitli farklı bölgelerini etkileyebilir. Nöropatinin belirtileri uyuşukluk, karıncalanma, ağrı ve kas güçsüzlüğünü içerebilir.
- Kan damarı hücreleri: Diyabet, hücreleri besleyen küçük kılcal damarlar da dahil olmak üzere vücuttaki kan damarlarına zarar verebilir. Diyabetteki kan damarı hasarı kalp hastalığına, felce, böbrek hastalığına ve görme sorunlarına yol açabilir.
- Böbrek hücreleri: Diyabet, böbreklerdeki kandaki atık maddelerin filtrelenmesinden sorumlu olan hücrelere zarar verebilir. Diyabetteki böbrek hasarı böbrek hastalığına ve sonuçta böbrek yetmezliğine yol açabilir.
- Göz hücreleri: Diyabet, retinadaki (gözün arkasındaki ışığa duyarlı doku) kan damarlarına zarar verebilir. Retinadaki kan damarı hasarı, görme sorunlarına ve körlüğe neden olabilen diyabetik retinopatiye yol açabilir.
- Kalp kası hücreleri: Diyabet, kalbin kas hücrelerine zarar verebilir ve bu da kalp yetmezliğine yol açabilir.
- Pankreas beta hücreleri: Diabetes Mellitus (tip 1), pankreastaki beta hücrelerinin yeterli miktarda insülin üretememesinden kaynaklanır. Bununla birlikte beta hücreleri, özellikle hastalığın geç evresinde tip 2 diyabetten de etkilenir.
Diyabet, bu spesifik hücrelere ek olarak inflamasyonu ve oksidatif stresi teşvik ederek vücuttaki hücreleri de etkileyebilir. Bu süreçler hücrelerdeki DNA'ya zarar verebilir ve kanser gibi diğer kronik hastalıkların gelişmesine yol açabilir.