Diyabet hastası olduğunuzu bilmemenizin bazı nedenleri şunlardır:
* Erken evre tip 2 diyabetin sıklıkla hiçbir semptomu yoktur. Kan şekeri düzeyleri yüksek olsa bile kendinizi farklı hissetmeyebilirsiniz.
* Diyabetin belirtileri hafif olabilir ve kolayca gözden kaçabilir. Bu semptomlar yorgunluk, susuzluk, sık idrara çıkma ve artan açlığı içerebilir.
* Diyabet risk faktörlerinin farkında olmayabilirsiniz. Diyabet, aşırı kilolu veya obez olan, ailesinde diyabet öyküsü olan, fiziksel olarak aktif olmayan veya yüksek tansiyonu veya yüksek kolesterolü olan kişilerde daha sık görülür.
* Düzenli tıbbi kontrollerden geçmiyor olabilirsiniz. Düzenli olarak doktora gitmezseniz kan şekeri seviyenizi kontrol ettiremeyebilirsiniz ve şeker hastası olduğunuzu öğrenemeyebilirsiniz.
Herhangi bir semptomunuz olmasa bile diyabetin tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini bilmeniz önemlidir. Bu komplikasyonlar kalp hastalığını, böbrek hastalığını, göz hasarını ve sinir hasarını içerebilir.
Diyabet riski altında olduğunuzu düşünüyorsanız doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Erken tanı ve tedavi ciddi komplikasyonları önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olabilir.