- Açlık plazma glikozu (FPG) düzeyi :Bu, 8 saatlik gece açlığı sonrasında kan plazmasında ölçülen glikoz seviyesidir. İki ayrı durumda açlık plazma glukoz düzeyinin 126 mg/dL (7,0 mmol/L) veya daha yüksek olması diyabeti gösterir.
- Oral glukoz tolerans testi (OGTT) :Bu test vücudun glikozu işleme yeteneğini ölçer. Bir gecelik orucun ardından kişi standart bir glikoz solüsyonu içer ve sonraki 2-3 saat boyunca belirli aralıklarla kan şekeri seviyeleri ölçülür. 2 saatlik plazma glukoz düzeyi 200 mg/dL (11,1 mmol/L) veya daha yüksekse diyabet tanısı konulur.
- Rastgele plazma glikoz düzeyi :Diyabet tanısı koymak için rastgele plazma glikoz düzeyinin 200 mg/dL (11,1 mmol/L) veya daha yüksek olması da kullanılır. Bu test aç kalmayı gerektirmez ve günün herhangi bir saatinde yapılabilir.
- Rastgele, aç karnına veya yüklemeden 2 saat sonra yukarıda önerilen değerlere eşit veya daha yüksek plazma glukoz düzeyleriyle birlikte diyabet semptom ve bulguları :Susama artışı, sık idrara çıkma, kilo kaybı gibi diyabet belirtileri de mevcut olabilir.
Diyabetin herhangi bir durumda teşhis edildiğini unutmamak önemlidir. Bu kriterlerin iki ayrı durumda karşılanması.