|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | diyabet
Sağlığı ve Hastalıkları

Bireysel olarak diyabetin nasıl teşhis edildiğini ve takip edildiğini açıklayınız?

Teşhis

Diyabetin teşhisi, bir sağlık uzmanı tarafından yapılan çeşitli test ve değerlendirmeleri içerir. İşte nasıl yapıldığı:

1.Belirti Değerlendirmesi

Süreç belirtileriniz ve semptomlarınız hakkında bir tartışma ile başlar. Doktorunuz aşırı susama, sık idrara çıkma, açıklanamayan kilo kaybı, artan açlık, yorgunluk, bulanık görme, görme ve yavaş iyileşen yaralar hakkında sorular soracaktır.

2. Açlık Kan Şekeri Testi

Gece boyunca aç kaldıktan sonra açlık kan şekeri seviyenizi ölçmek için kan örneği alınır. Normal açlık kan şekeri genellikle 100 mg/dL'nin (5,6 mmol/L) altındadır. İki ayrı testte 126 mg/dL (7 mmol/L) veya daha yüksek bir seviye diyabeti gösterir.

3. Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT)

Açlık kan şekeri düzeyiniz sınırda yüksekse doktorunuz OGTT isteyebilir. Bu test, şekerli bir içecek tükettikten sonra vücudunuzun glikozu nasıl işlediğini ölçer. Kan şekeri düzeyiniz, glikoz solüsyonunu içtikten iki saat sonra 200 mg/dL'ye (11,1 mmol/L) ulaşır veya aşarsa, diyabet hastası olabilirsiniz.

4. Rastgele Kan Şekeri Testi

Bazı durumlarda, eğer semptomlar güçlü bir şekilde diyabeti işaret ediyorsa, rastgele bir kan şekeri testi yapılabilir. Açlık dışı kan şekeri düzeyinin 200 mg/dL (11,1 mmol/L) veya daha yüksek olması diyabet belirtisi olabilir.

5. Hemoglobin A1c (HbA1c) Testi

HbA1c testi, son 2-3 aydaki ortalama kan şekeri seviyenizi ölçer. Kan şekerinizin zaman içinde ne kadar iyi kontrol edildiğini yansıtır. HbA1c düzeyinin %6,5 veya daha yüksek olması diyabeti gösterir.

İzleme:

Diyabet teşhisi konulduktan sonra, kan şekeri seviyenizi etkili bir şekilde yönetmek için düzenli izleme çok önemlidir.

1. Kan Şekerinin Kendi Kendine Takibi (SMBG)

Diyabetli kişiler kan şekeri düzeylerini gün boyunca düzenli olarak kontrol etmek için kan şekeri ölçüm cihazı kullanır. Bu, diyetinizin, egzersizinizin ve ilaçlarınızın kan şekeri kontrolünü nasıl etkilediğini anlamanızı sağlar.

2. Sürekli Glikoz İzleme (CGM)

CGM cihazları, derinin altına yerleştirilen bir sensör aracılığıyla gerçek zamanlı glikoz verileri sağlar. Kan şekeri eğilimlerini takip edebilir, düzenleri belirleyebilir ve yüksek veya düşük seviyeler konusunda sizi uyararak daha iyi tedavi kararları vermenize yardımcı olabilirler.

3. İdrar Keton Testi,

Ketonlar, yetersiz insülin nedeniyle vücudunuz enerji için yağları parçaladığında üretilir. Kan şekeri düzeyleri sürekli olarak yüksekse idrarda ketonlar birikebilir ve basit bir idrar testiyle tespit edilebilir hale gelebilir. Yüksek keton seviyeleri, ciddi bir diyabetik komplikasyon olan diyabetik ketoasidoza (DKA) işaret edebilir.

4. HbA1c Testi

Düzenli HbA1c testi, sağlık uzmanınızın diyabet yönetim planınızın ne kadar iyi çalıştığını değerlendirmesine yardımcı olur. Genellikle bu testi her 3 ila 6 ayda bir veya kan şekeri seviyeleriniz dengesizse daha sık tekrarlamanız önerilir.

5. Kan Basıncı ve Kolesterol Takibi:

Diyabetli kişilerde kalp hastalığı ve felç riski daha yüksektir. Bu komplikasyonları önlemek için kan basıncı ve kolesterol düzeylerinin düzenli olarak izlenmesi önemlidir.

Doktorunuzla yakın işbirliği içinde çalışarak, kapsamlı bir tedavi planını takip ederek, kan şekeri düzeylerini düzenli olarak izleyerek ve sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yaparak diyabeti etkili bir şekilde yönetebilir ve komplikasyonlarını önleyebilir veya geciktirebilirsiniz.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com