Diyabetin iki ana türü tip 1 ve tip 2'dir.
Tip 1 diyabet vücudun bağışıklık sisteminin pankreastaki insülin üreten beta hücrelerine saldırıp onları yok ettiği bir otoimmün hastalıktır. Tip 1 diyabetli kişilerin kan şekeri seviyelerini kontrol etmek için insülin enjeksiyonu yapması veya insülin pompası kullanması gerekir.
Tip 2 diyabet vücudun yeterli insülin üretmediği veya insülini iyi kullanamadığı kronik bir durumdur. Tip 2 diyabet genellikle obezite, fiziksel hareketsizlik ve ailede diyabet öyküsü ile ilişkilidir.
Belirtiler Diyabet belirtileri arasında sık idrara çıkma, artan susuzluk, açlık, kilo kaybı, yorgunluk, bulanık görme, yavaş iyileşen yaralar ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma veya uyuşma yer alır.
Tedavi Diyabet için tipik olarak diyet, egzersiz, ağızdan alınan ilaçlar ve/veya insülin tedavisini içerir. Tedavinin amacı, kalp hastalığı, felç, körlük, böbrek hastalığı ve amputasyon gibi komplikasyonları önlemek için kan şekeri düzeylerini sağlıklı bir aralıkta tutmaktır.
Diyabet kontrol altına alınabilir ancak yaşam boyu süren bir durumdur. Diyabetli kişilerin, bireysel ihtiyaçlarını karşılayan bir tedavi planı geliştirmek için doktorları, diyetisyenleri ve diğer sağlık uzmanlarıyla birlikte çalışmaları gerekir.
Komplikasyonlar Diyabetin nedenleri arasında kalp hastalığı, felç, böbrek hastalığı, görme kaybı, sinir hasarı ve cilt problemleri sayılabilir.
Diyabetin önlenmesi sağlıklı beslenmeyi, düzenli egzersiz yapmayı, sağlıklı kiloyu korumayı ve yeterli uykuyu içerir.