- Kemik İliği: Kemik iliği, lenfositler (T hücreleri, B hücreleri ve doğal öldürücü hücreler) gibi beyaz kan hücreleri de dahil olmak üzere bağışıklık hücrelerinin üretildiği yerdir.
- Timus: Timus göğüste bulunan küçük bir organdır. T hücrelerinin gelişiminde ve olgunlaşmasında önemli bir rol oynar.
- Dalak: Dalak, karnın sol üst kısmında yer alan bir organdır. Hasar görmüş veya eski kırmızı kan hücrelerinin yanı sıra patojenleri ve hücresel kalıntıları filtreleyen ve ortadan kaldıran özel bağışıklık hücreleri içerir.
- Lenf Düğümleri: Lenf düğümleri, özellikle koltuk altı, boyun, kasık ve karın gibi bölgelerde olmak üzere vücudun her yerine dağılmış küçük fasulye şeklindeki yapılardır. Filtre görevi görürler, patojenleri yakalarlar ve bağışıklık hücrelerinin aktivasyonuna ve çoğalmasına izin verirler.
- Peyer Yamaları: Peyer yamaları ince bağırsakta bulunan lenfoid doku kümeleridir. Sindirilen gıdalardaki zararlı maddelere karşı korunmaya yardımcı olan bağırsakla ilişkili lenfoid dokuda (GALT) önemli bir rol oynarlar.
- Bademcikler: Bademcikler boğazın arka kısmında yer alan küçük lenfoid doku kitleleridir. Ağızdan giren enfeksiyonlara karşı vücudun ilk savunma hattının bir parçasıdırlar.
- Ek: Ek, kalın bağırsağa bağlı küçük, parmak şeklinde bir organdır. Lenfoid doku içerir ve bağışıklık tepkilerinde rol oynar, ancak kesin rolü hala tam olarak anlaşılmamıştır.
- Dış görünüm: Deri, dış tehditlere karşı fiziksel bir bariyer görevi görür ve enfeksiyonları önlemek için tepkileri başlatan bağışıklık hücrelerini içerir.
- Solunum ve Sindirim Yolları: Bu yolları kaplayan mukozalar, solunum veya sindirim yoluyla giren patojenlere karşı savunma sağlamak için antikorlar ve bağışıklık hücreleri üretir.
Bunlar bağışıklık sisteminin bileşenlerinin bulunabileceği önemli yerlerden sadece birkaçıdır. Bağışıklık sisteminin, gerektiğinde koruma sağlamak üzere vücutta dolaşan bağışıklık hücreleri ve sinyal molekülleri ile koordineli bir ağ olarak işlev gördüğünü unutmamak önemlidir.