|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Bağışıklık sistemi hastalıkları
Sağlığı ve Hastalıkları

Ne tür antijenler kullanılıyor?

Spesifik teste ve tespit edilen bağışıklık tepkisinin hedefine bağlı olarak serolojik testlerde kullanılabilecek farklı antijen türleri vardır. Yaygın olarak kullanılan bazı antijenler şunları içerir:

1. Yerli Antijenler:Bunlar doğrudan kaynak organizmadan veya dokudan türetilen doğal hallerindeki antijenlerdir. Bütün hücreler, hücre ekstraktları veya saflaştırılmış proteinler olabilirler. Örneğin tifo ateşine yönelik Widal testinde Salmonella typhi bakterisinden elde edilen doğal antijenler kullanılır.

2. Rekombinant Antijenler:Rekombinant DNA teknolojisi kullanılarak üretilen antijenlerdir. Hedef organizmadan spesifik proteinleri veya antijenleri kodlayan genler, bakteri veya maya gibi bir konakçı organizmada klonlanır ve eksprese edilir. Rekombinant antijenler genellikle oldukça spesifiktir ve büyük miktarlarda üretilebilir. Bir örnek, hepatit B virüsü enfeksiyonu için serolojik testlerde kullanılan rekombinant Hepatit B yüzey antijenidir.

3. Sentetik Peptitler:Sentetik peptitler, bir protein antijeninin spesifik bölgelerine karşılık gelen kısa amino asit zincirleridir. Laboratuvarda kimyasal olarak sentezlenirler ve doğal proteinin immünojenik özelliklerini taklit edebilirler. Sentetik peptitler, enzime bağlı immünosorbent analizlerinde (ELISA'lar) ve diğer serolojik testlerde yaygın olarak kullanılır. Örneğin, HIV-1 zarf glikoproteininden türetilen sentetik peptitler, HIV-1'e karşı antikorları tespit etmek için serolojik analizlerde kullanılır.

4. Karbonhidrat Antijenleri:Bazı antijenler karbonhidrat moleküllerinden veya glikoproteinlerden oluşur. Bu antijenler sıklıkla mikroorganizmaların hücre yüzeyi veya hücre dışı bileşenleri ile ilişkilidir ve konakçının bağışıklık sistemi ile etkileşimlerde rol oynar. Karbonhidrat antijenleri kaynak organizmadan ekstrakte edilip saflaştırılabilir veya kimyasal olarak sentezlenebilir. Örneğin Streptococcus pneumoniae gibi bakterilerin kapsüler polisakkaritleri serolojik testlerde kullanılan önemli karbonhidrat antijenleridir.

5. Viral Antijenler:Viral antijenler virüslerden türetilir ve tam viryonlar, viral proteinler veya zarf glikoproteinleri veya nükleokapsid proteinleri gibi spesifik viral bileşenler formunda olabilir. Viral antijenler, viral enfeksiyonlara karşı antikorları tespit etmek için serolojik testlerde kullanılır. Örnekler arasında serolojik analizlerde kullanılan influenza virüsü hemaglutinin veya hepatit C virüsü çekirdek antijeni yer alır.

6. Tümör Antijenleri:Tümör antijenleri, tümör hücrelerinin yüzeyinde eksprese edilen veya tümörler tarafından salınan moleküllerdir. Kanseri tespit etmek veya hastalığın ilerlemesini izlemek için serolojik testlerde hedef olarak kullanılabilirler. Tümör antijenleri belirli kanser türlerine özgü olabilir ve değerli biyobelirteçler olarak hizmet edebilir.

Serolojik testlerde antijen seçimi, bağışıklık tepkisinin hedefi, gereken duyarlılık ve özgüllük, uygun antijenlerin mevcudiyeti ve gerçekleştirilen serolojik testin doğası gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır