- Yetersiz karbonhidrat alımı: Bu, karbonhidrat yetersiz beslenmesinin en yaygın nedenidir. Kısıtlayıcı bir diyet, gıdaya erişim eksikliği veya karbonhidrat tüketimini sınırlayan diğer faktörler nedeniyle ortaya çıkabilir.
- Karbonhidratların sindiriminde veya emiliminde bozulma: Bu, çölyak hastalığı, Crohn hastalığı ve laktoz intoleransı gibi çeşitli durumlar nedeniyle ortaya çıkabilir.
- Karbonhidrat ihtiyacının artması: Bu büyüme, hamilelik, emzirme veya yoğun fiziksel aktivite dönemlerinde ortaya çıkabilir.
Karbonhidratlarla ilgili yetersiz beslenme, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli semptomlara yol açabilir:
- Yorgunluk
- Zayıflık
- Kilo kaybı
- Kas kaybı
- Zayıflanmış bilişsel işlev
- Enfeksiyon riskinde artış
Ağır vakalarda karbonhidrat yetersiz beslenmesi aşağıdakilere yol açabilir:
- Ketoz: Bu, vücudun enerji için yağları parçaladığı bir durumdur. Ketoz, mide bulantısı, kusma ve dehidrasyon gibi bir dizi soruna yol açabilir.
- Kwashiorkor: Bu, ödem, cilt lezyonları ve saç dökülmesi ile karakterize bir durumdur. Kwashiorkor sıklıkla ileri derecede yetersiz beslenen çocuklarda görülür.
- Marasmus: Bu ciddi israf ve yetersiz beslenme ile karakterize edilen bir durumdur. Marasmus sıklıkla ileri derecede yetersiz beslenen çocuklarda görülür.
Karbonhidrat yetersiz beslenmesinin tedavisi altta yatan nedene bağlıdır . Tedavi şunları içerebilir:
- Karbonhidrat alımını artırmak: Bu, bol miktarda meyve, sebze ve tam tahıl içeren sağlıklı bir diyet yiyerek yapılabilir.
- Karbonhidrat takviyesi almak: Bunlar, yalnızca yiyeceklerden yeterli miktarda karbonhidrat alamayan kişiler için yararlı olabilir.
- Altta yatan tıbbi durumların tedavisi: Bu, çölyak hastalığının, Crohn hastalığının veya laktoz intoleransının tedavisini içerebilir.
Karbonhidrat yetersiz beslenmesi, sağlık üzerinde birçok olumsuz etkiye sahip olabilecek ciddi bir durumdur . Karbonhidrat yetersizliğinden muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız tanı ve tedavi için bir doktora görünmeniz önemlidir.