Göğüs ameliyatına girmeden önce, genel sağlık durumunuzu ve ameliyata uygunluğunuzu değerlendirmek için kapsamlı bir ameliyat öncesi değerlendirmeden geçeceksiniz. Bu şunları içerebilir:
- Fizik muayene
- Kan testleri
- X-ışınları, CT taramaları veya MRI'lar gibi görüntüleme çalışmaları
- Solunum fonksiyon testleri
- Elektrokardiyogram (EKG)
- Ekokardiyogram
2. Anestezi
Göğüs cerrahisi genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir, bu da işlem sırasında bilincinizin kapalı olacağı ve ağrısız olacağınız anlamına gelir.
3. Cerrahi kesi
Kullanılan cerrahi insizyonun tipi, gerçekleştirilen göğüs cerrahisinin spesifik tipine bağlı olacaktır. Örneğin, açık kalp ameliyatında genellikle medyan sternotomi (göğsün ortasından dikey bir kesi) kullanılırken, akciğer ameliyatında torakotomi (kaburgalar arasında bir kesi) yaygın olarak kullanılır.
4. Cerrahi prosedür
Cerrahi kesi yapıldıktan sonra cerrah gerekli işlemi gerçekleştirecektir. Bu şunları içerebilir:
- Hastalıklı bir organ veya dokunun çıkarılması
- Hasarlı bir organ veya dokuyu onarmak
- Kalp pili veya yapay kalp kapakçığı gibi tıbbi bir cihazın takılması
5. Kesinin kapatılması
Cerrahi işlem tamamlandıktan sonra kesi dikiş veya zımba ile kapatılacaktır. Kesi bölgesine bandaj veya pansuman uygulanacaktır.
6. Ameliyat sonrası bakım
Ameliyattan sonra herhangi bir komplikasyon açısından yakından izleneceğiniz derlenme odasına götürüleceksiniz. Stabil olduğunuzda, bir hastane odasına transfer edileceksiniz.
Ameliyat sonrası bakımınız, geçirdiğiniz ameliyatın türüne bağlı olacaktır. Ancak birkaç günden birkaç haftaya kadar hastanede kalmayı bekleyebilirsiniz. Bu süre zarfında iyileşmenize yardımcı olmak için size ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotikler verilecektir.
Ayrıca kesiğinizin bakımını nasıl yapacağınız ve aktivite seviyenizi kademeli olarak nasıl artıracağınız konusunda da talimatlar verilecektir. Başarılı bir iyileşme sağlamak için bu talimatları dikkatlice takip etmek önemlidir.