1. Kötü ağız hijyeni:Yetersiz fırçalama ve diş ipi kullanımı, bakterilerin ve yiyecek parçacıklarının dişlerde ve dilde birikmesine neden olarak ağız kokusuna neden olur.
2. Ağız kuruluğu:Tükürük, bakterilerin ve yiyecek parçacıklarının ağızdan temizlenmesine yardımcı olur. Uyku sırasında veya bazı ilaçlar nedeniyle tükürük üretimi azaldığında ağız kokusuna neden olabilir.
3. Yiyecek seçimleri:Soğan, sarımsak ve bazı baharatlar gibi belirli yiyecekleri yemek geçici ağız kokusuna neden olabilir.
4. Diş sorunları:Tedavi edilmeyen çürükler, diş eti hastalıkları veya diğer diş sorunları, hoş olmayan kokular üreten bakterileri barındırabilir.
5. Tıbbi durumlar:Diyabet, karaciğer veya böbrek hastalığı ve solunum yolu enfeksiyonları gibi bazı tıbbi durumlar ağız kokusuna neden olabilir.
6. Sigara ve tütün kullanımı:Sigara ve tütün ürünleri ağızda kalıcı bir kötü koku bırakır.
7. İlaçlar:Antibiyotikler ve antidepresanlar gibi bazı ilaçlar yan etki olarak ağız kokusuna neden olabilir.
8. Bademcik taşları:Bademciklerde oluşan ve hoş olmayan bir koku yayabilen küçük, sert birikintilerdir.
9. Gastroözofageal reflü:Mideden ağza asit reflü, ağız kokusuna neden olabilir.
10. Yabancı cisimler:Bazen buruna, boğaza veya dişlerin arasına sıkışan yabancı cisimler ağız kokusuna neden olabilir.
11. Hormonal değişiklikler:Ağız kokusu menstrüasyon, hamilelik veya menopoz gibi belirli zamanlarda daha belirgin olabilir.
Ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olmak için düzenli olarak fırçalama ve diş ipi kullanımı da dahil olmak üzere iyi ağız hijyeni uygulamak önemlidir. Sorun devam ederse, altta yatan nedeni belirleyip gidermek için bir diş hekimine veya doktora danışmanız önerilir.