Akciğer Kontüzyonu:
Akciğer dokusunu sıyıran bir kurşun, akciğerlerde esasen bir morarma olan pulmoner kontüzyona neden olabilir. Bu yaralanma şunlara yol açabilir:
- Nefes alırken ağrı.
- Öksürük.
- Derin nefes almada zorluk.
Pnömotoraks:
Bir kurşun deliği, akciğerler ile göğüs duvarı arasındaki plevral boşlukta bir açıklık oluşturabilir. Bu boşluğa hava sızabilir ve pnömotoraksa neden olabilir, bu da aşağıdaki sonuçlarla sonuçlanır:
- Akciğerin kısmen veya tamamen çökmesi.
- Nefes darlığı ve hızlı nefes alma.
- Öksürme veya derin nefes almayla kötüleşen keskin, bıçak gibi saplanan göğüs ağrısı.
Hemotoraks:
Bir kurşun deliği akciğerlerdeki veya göğüs boşluğundaki kan damarlarına zarar verebilir ve plevral boşlukta kan birikmesine yol açabilir. Hemotoraks aşağıdakilere neden olabilir:
- Göğüs ağrısı.
- Nefes almada zorluk.
- Düşük tansiyon.
- Ciddi kanama varsa şok verin.
Yelken Sandığı:
Yelken göğüs, göğüs duvarının bir bölümünün birden fazla kırık nedeniyle dengesiz hale gelmesiyle oluşur. Bu, bir merminin kaburgalara ve çevre dokulara büyük hasar vermesi durumunda meydana gelebilir. Yelken göğüs şunlarla sonuçlanabilir:
- Etkilenen göğüs bölümünün nefes alma sırasında içe ve nefes verme sırasında dışarıya doğru hareket ettiği paradoksal nefes alma.
- Akciğer genişlemesinin azalması ve gaz değişiminin bozulması.
- Şiddetli solunum sıkıntısı.
Ağır vakalarda akciğerlere ve çevre yapılara verilen hasar, vücudun oksijen ve karbon dioksit değişimi yeteneğini bozarak yaşamı tehdit eden solunum komplikasyonlarına yol açabilir. Bu koşullar, hastayı stabilize etmek ve normal nefes almayı sağlamak için göğüs tüpü yerleştirilmesi, ameliyat veya mekanik ventilasyon gibi acil tıbbi müdahaleyi gerektirebilir.