| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar |

Sağlığı ve Hastalıkları

Asit cezir Soluksuzluğu Nasıl Yaratır

Asit Reflü Hastalığı

Asit reflü hastalığına, mide sıvılarının yemek borusundaki yetersizliği neden olur. Normalde halka şeklinde bir kas, yiyeceğin yemek borusundan mideye geçmesine izin verir, ancak asidik gastrik sıvıların boğazda birikmesini önlemek için kapanır. Bazı yiyecekler veya ilaçlar fazla miktarda mide asidine neden olabilir veya özofagus sfinkteri zayıflar ve asitleri mide içinde tutamaz. Yemek borusunun astarı sert aside dayanacak şekilde tasarlanmamıştır ve tahriş olur.

Belirtiler

Asit reflü hastalığının belirtileri, yemek borusunda yükselen asidin neden olduğu tahriş sonucudur. En sık görülen semptomlar mide ekşimesi, göğüs ağrısı, ekşi tat ve yutma zorluğudur. Daha az bilinen diğer semptomlar kalıcı öksürük ve nefes darlığı veya dispnedir. Asit reflü ile ilişkili nefessizlik, boğucu bir his, göğüste yorgunluk veya daralma, nefes darlığı veya zahmetli veya solunum zorluğu olarak tanımlanır. Dispne semptomları genellikle geceleri veya yatarak yatarken daha kötüdür.

Nefes darlığı

Nefes darlığı yemek borusundaki mide asidinin doğrudan bir sonucudur. Mide asidi yemek borusuna yetmez hale geldiğinden asit, yemek borusunun alt ucundaki sinirleri harekete geçirerek kasların kasılmasına neden olur. Bu daralma, küçük hava yollarının daralmasına ve nefes darlığı hissine neden olur. Duygu geceleri daha da kötüleşir, çünkü vücut eğilimli bir pozisyondayken, mide asitlerinin yemek borusuna geri akması daha kolaydır. Bazı durumlarda, özofagustaki aşırı miktarda asit akciğerlere taşarak solunum yollarının sıkılığına ve nefes darlığına neden olabilir. Asit reflü olan kişilerin hissettiği stres, nefes darlığına da katkıda bulunabilir. Bununla birlikte, bu, durumun bireyin psikolojik görünümünden daha az bir işlevidir.

Tedavi

Asit reflü hastalığına bağlı nefessizlik, reflü sebebinin tedavisi ile tedavi edilir. Tütün ve alkol kullanımının azaltılması, yağlı ve baharatlı yiyeceklerin sınırlandırılması ve kafeinin, turunçgillerin ve domateslerin kısıtlanması gibi yaşam tarzı değişiklikleri önerilmektedir. Küçük öğünler yiyin ve yatmadan önce 3 saatten fazla yediğinizden emin olun. Asit reflü devam ederse, ilaçlar gerekli olabilir. Antasitler aşırı mide asidini etkili bir şekilde nötralize eder, ancak aşırı kullanım asit üretimini artırabilir. Proton pompası inhibitörleri veya beta blokerleri gibi diğer ilaçlar, mide tarafından üretilen asit miktarını azaltır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com