Dispne, nefes darlığı için kullanılan tıbbi terimdir. DOE terimi, efor sarfiyatı anlamına gelir. DOE'nin nedenini anlamak, durumu tedavi etmenin ve yaşam kalitesini iyileştirmenin anahtarıdır. Genellikle DOE, aktif bir hastalık sürecinde kendini gösterir. Ölen hastaların yüzde 75'inin bir çeşit dispneden muzdarip olduğu, insanların yüzde 27'sinin günlük yaşamlarında DOE'si olduğu bildirilmektedir. DOE'nin ciddiyeti her durum için değişkendir ve çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Normal solunum düzenlerinde herhangi bir değişiklik olursa, tıbbi yardım alınmalı ve göğüs ağrısı akut nefes darlığına eşlik ettiğinde derhal 911 aranmalıdır.
Nedenleri
DOE yaptırmak bir hastalıktan ziyade bir semptomdur kendisi. DOE sorunu olan bir kişi yürümek, yataktan kalkmak veya öksürmek gibi sıradan çabaların nefes darlığına neden olabileceğini görebilir. DOE'ye katkıda bulunan iki ana durum tipi kalp hastalığı ve akciğer hastalığıdır. DOE'nin diğer nedenleri vasküler problemler, enfeksiyon, obezite, şartsızlaştırma (fiziksel egzersizin tamamen olmaması) ve nöromüsküler konularla ilişkilidir.
Kardiyak DOE
DOE'nin ana nedenlerinden biri kalp hastalığıdır. Bir kardiyak kaynak tespit edildiğinde ve sorun kronik olduğunda, genellikle sol ventrikül (LV) kalp yetmezliğine kadar izlenebilir. Koroner arter hastalığı (KAH), konjestif kalp yetmezliği (KKY), atriyal fibrilasyon (a-fib) veya kalp krizi (MI) ani DOE'ye neden olabilir. Özne uzandığında ve nefes alıp vermediğinde nefes alması zorlaşırsa, ancak hızlı olmazsa, kardiyak kaynaklı olduğundan şüphelenin. Bu tip dispneli olanlar, genellikle onları destekleyen yastıklarla uyurlar. Paroksismal gece dispne, LV kalp yetmezliğinden doğan bir durumdur. Nefes darlığı uyku döngüsüne birkaç saat başlar. Belirtileri terleme, öksürme ve hırıltmayı içerir.
Pulmoner DOE
DOE'nin tüm akciğer nedenlerinden en sık COPD (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) 'dır. Tipik KOAH hastası nefes darlığı endişesiyle solunum problemlerini daha da şiddetlendirir. Akut atak sırasında, bu hastalarda nefes alma şekli, beraberinde zorla nefes alma hissi eşliğinde göğüste sıkılık olarak tanımlanır. Bu semptomlar hafif egzersizle kötüleşir. Pulmoner ödemde, hastalar sıklıkla “hava açlığı” olarak da bilinen boğucu bir hissi tanımlarlar. Hava açlığı, basit DOE'den çok daha yaygın bir durumdur. DOE'nin diğer pulmoner nedenleri pulmoner embolus (hareketli pıhtı), pnömotoraks (belirlenmiş akciğer dokusunun dışındaki hava cebi), fibrotik hastalık veya göğüs enfeksiyonudur.
Etkileri
kronik DOE değişir. Bazı hastalar her zaman oksijene erişime sahip olmalı, bazıları ise ani dispne saldırılarını dengelemek için çaba sarf ederek veya vermeden solumak zorundadır. Yaşam tarzı değişiklikleri sıktır, çünkü hasta günlük aktiviteleri dikkatli bir şekilde planlamalıdır. Bir dereceye kadar sosyal izolasyon nadir değildir. Bir diğer etki, birçok insanın nefeslerini tutamayacaklarını hissettiğinde girdikleri panik hali ve bu panik haline düşme korkusudur.
Tedavi
DOE tedavisine doğru ilk adım DOE bir belirti olduğundan, tıbbi sağlayıcı altta yatan sorunu aramalıdır. Tedavinin tanısal aşamasında, hasta röntgen, tarama ve diğer testlerden geçebilir. DOE'nin nedeni belirlendiğinde uygun yönetim başlayabilir. Dispne akciğer hastalığıyla kendini gösterirse, bronkodilatörler (akciğerlerdeki bronşiyal tüpleri açan ilaçlar) genellikle etkilidir. Opioidler, nefes darlığının azaltılmasında ve vücudun artan karbondioksit seviyelerine verdiği tepkinin hassasiyetini azaltarak solunum çalışmasını daha etkilidir. Son olarak, Xanax, Valium veya Ativan gibi anti-anksiyete ilaçları korkuyu ve paniği azaltabilir, fakat ayrıca solunum hızlarını doğrudan etkileyebilir. Bir tıp uzmanı, DOE'yi kontrol etmek için bir veya bir tedavi kombinasyonu reçete edebilir. Farmakolojik olmayan tedavi yöntemleri; duruş ve konumlandırma, fan kullanımı ve denetimli egzersiz programlarını içerir.