Boğazınız 5 inç uzunluğundadır ve hem farenksinizi hem de boğazınızı ve gırtlak ses kutusunu içerir. Her yıl yaklaşık 24.000 kişiye boğaz kanseri teşhisi konuyor. Boğaz kanserinin erkeklerde kadınlardan daha fazla olması muhtemeldir, ancak kadınların hastalık için belirti ve risk faktörlerinin farkında olmaları gerekir. Herhangi bir belirtinin farkına varırsanız, risk faktörlerinizi sınırlamak ve uygun tıbbi yardım istemek iyileşme olasılığını artırabilir.
Nedenleri
Boğaz kanseri, boğaz hücrelerinizdeki genetik mutasyonlar nedeniyle ortaya çıkar. Bu, hücre büyümesinin artmasına neden olur. Bu hücreler boğazınızda anormal şekilde büyümeye ve birikmeye devam ederek bir tümör haline gelmeye devam edebilir. Araştırmalar, genetik mutasyonların neden meydana geldiğini belirleyememiştir, ancak hastalıkla ilişkili bazı risk faktörlerinin farkındadırlar.
Risk Faktörleri
Boğaz gelişim şansınızı artırabilecek çeşitli risk faktörleri vardır. kanser. Tütün kullanımı, aşırı alkol kullanımı ve zayıf diş hijyeni, sizi boğaz kanseri için risk altına sokabilir. Asbeste maruz kalırsanız veya meyve ve sebzelerden yoksun bir diyetiniz varsa, ayrıca risk altındasınız demektir. İnsan papilloma virüsü olan HPV, sizi boğaz kanseri geliştirmek için daha fazla şansa sokabilecek cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Kadınlar için HPV, rahim ağzı kanserinde de bir risk faktörüdür, bu nedenle HPV riskini azaltmaya yönelik önlemler özellikle önemlidir.
Belirtiler
Boğaz kanseri belirtileri birkaç belirti içerebilir. Öksürme, ses kısıklığı veya ses kısıklığında bir artış ve yutma zorluğu fark edebilirsiniz. Ayrıca kulak ağrısı, boğaz ağrısı ve iyileşmeyen bir topak veya ağrı hissi de yaşıyor olabilirsiniz. Yutma ve yeme rahatsızlığından dolayı kilo kaybınızı da fark edebilirsiniz.
Tanı
Doktorunuz boğazınıza bakmak için bir endoskop kullanacak. Boğazında görülebilen anormallikleri araştırıyorlar. Şu anda, rahatsız edici bir şey görürlerse, biyopsi için bir numune çıkarabilecekler. Doktorunuz ayrıca kanserin boyutunu ve vücudunuzun diğer alanlarına yayılıp yayılmadığını değerlendirmek için MRI veya BT taraması gibi görüntüleme testleri önerebilir. Boğaz kanseri teşhisi konduktan sonra değerlendirilir ve evrelendirilir. Evreleme, kanserin ciddiyetini sınıflandırmanın bir yoludur. Aşamalar 1 ila 4 olarak numaralandırılmıştır, 1 tanesi lokalize boğaz kanseridir ve 4'ü kanserin en ileri aşamasıdır.
Tedavi
Tedavi, boğaz kanserinin aşamasına bağlı olacaktır. Tedavi seçenekleri doktorunuzla dikkatlice tartışılmalıdır. Boğaz kanserine özellikle hassas olan radyasyon ve kemoterapiyi içerebilirler. Tedavi ayrıca ameliyatı içerebilir. Yapılan ameliyat türü boğaz kanserinizin yeri ve ciddiyetine bağlı olacaktır. Tedavi sırasında sigara içmeyi ve alkol almayı bırakmalısınız. Tedavinizin etkinliği buna bağlıdır çünkü her iki alışkanlık da boğaz kanseri için tedavilerin etkinliğini azaltacaktır.
, , ] ]