Lyme hastalığına geyik kenelerinin taşıdığı bakteriler neden olur. Yıllık olarak bildirilen 16.000 yeni vaka ile birlikte, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en yüksek kene kaynaklı hastalıktır. Hangi ülkede yaşıyor olursanız olun, bu hastalık neredeyse her eyalette bildirildiği için risk altındasınız. Lyme hastalığınız varsa, zeytin yaprağı ekstresi teoride size yardımcı olabilecek özelliklere sahiptir. Denemeden önce doktorunuza danışın ve bu durumu yalnızca alternatif bir tedavi ile tedavi etmeyin.
Potansiyel
Zeytin yaprağı özü, Lyme hastalığına yardımcı olabilir, çünkü bağışıklık artırıcı özelliklerin yanı sıra antibakteriyel gösterir “Top 10 Lyme Hastalığı Tedavisi” kitabına göre antifungal aktivite. Zeytin yaprağı ekstresi, halk yorgunluğunda, kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji, jock kaşıntı, maya sendromu ve sporcu ayağı gibi çeşitli diğer durumların belirtilerini azaltmak için kullanılır. "Better Nutrition" dergisinin Nisan 1999 sayısında. Lyme hastalığı tipik olarak iltihap ve ağrıyı hafifletmek için antibiyotikler ve nonsteroid anti-enflamatuar ilaçlar ile tedavi edilir.
ve Lyme hastalığına karşı teorik olarak etkili olan anti-enflamatuar özellikler. Zeytin ağacı yaprakları Avrupa ve Akdeniz bölgesindeki halk hekimliği ilaçlarında yaygın olarak kullanılıyor, araştırmacıların "Nutrition Reviews" dergisinde yayınlanan 2009 tarihli bir makalesinde araştırmacılar söylüyor. Zeytin yaprağı özü, “Mycoses” dergisinde yayınlanan 2003 tarihli bir araştırmaya göre, cilt hastalıklarına neden olan mantarlar, Candida albicans ve E. coli de dahil olmak üzere sayısız bakteri yok edebiliyor. Laboratuar ortamında. Bu bulgular zeytin yaprağı ekstresinin güçlü antimikrobiyal potansiyele sahip olduğunu öne sürse de, araştırmacılar daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğuna dikkat çekiyor. Lyme hastalığına bakteri B. burgdorferi neden olmaktadır.
Dikkat Edilecek Noktalar
Laboratuar ve hayvan çalışmaları zeytin yaprağının potansiyel faydalarına işaret ederken, insanlar üzerinde yapılan tüm çalışmalar etkili olduğunu bulmaz. Örneğin, “Beslenme” dergisinde zeytin yaprağı ekstresinin bir antioksidan olarak yararlı olup olmadığı üzerine yayınlanan bir 2009 çalışması, zeytin yaprağı ekstresi ilavelerinin sağlıklı genç erişkinlerde oksidatif stresi azaltmadığını buldu. Antioksidanlar, Lyme hastalığı sırasında görülenler gibi iltihaplanma ile mücadelede yaygın olarak kullanılır. Çalışma deneklerindeki antioksidan etkinin olmayışının bir nedeni, zeytin yaprağı ekstraktının sindirim sisteminde emiliminde zorluk olmasıdır. 2000 yılında yayınlanan “Nutrition” dergisinde yayınlanan bir başka çalışmada, zeytin yaprağı ekstraktının aktif bileşiği olan oleuropein'in bağırsaklardan emilmesi zor olabilir. Bunun gibi nedenlerden dolayı, laboratuar çalışmalarında ümit verici görünen maddeler insanlara her zaman fayda sağlamıyor. Ancak bu çalışma sıçanlar üzerinde yapıldı, bu yüzden insanlarda aynı zorluk olabilir veya olmayabilir.
Expert Insight
Zeytin yaprağı takviyesi için Lyme hastalığının tedavisinde teorik faydalarını elde etmek için önerilen bir dozaj yoktur. Drugs.com, anti-enflamatuar, bağışıklık arttırıcı ve mantar önleyici etki de dahil olmak üzere notları not eder. Bu, bu takviyesi kullanarak bir doktorla tartışmayı özellikle önemlidir. İlaç etkileşimleri, yan etkiler ve olası advers reaksiyonlar da bilimsel çalışmalarda belgelenmemiştir. Drugs.com'a göre diyabet ilaçları ile teorik bir etkileşim var, çünkü bazı çalışmalar zeytin yaprağının kan şekeri düşürücü etkileri olabileceğini gösteriyor. Lyme hastalığının erken belirtileri gribe benzer. Baş ağrısı, titreme, ateş ve kas ağrısı olabilir. Daha sonraki aşamalarda genel vücut kaşıntısı, sert bir boyun, eklem iltihabı ve garip davranışa sahip olabilirsiniz. Lyme hastalığınız erken evrelerde teşhis edilmezse, kalp ritmi sorunları ve uyuşukluk, azalan konsantrasyon ve sinir hasarı gibi sinir sistemi sorunları yaşayabilirsiniz. Nadir durumlarda, semptomların günlük yaşamınıza müdahale ettiği Lyme-hastalığı sonrası sendromunuz olabilir. Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre, bu sendrom için etkili bir tedavi yoktur.