Akciğer granülomları, genellikle mantar veya bakteri enfeksiyonunun neden olduğu kronik enflamasyonlu doku kümeleridir. Ayrıca bulaşıcı olmayan hastalıklar veya akciğer dokusunun yabancı cisim tarafından tahriş olması nedeniyle oluşabilir. Granülomlar, belirli bağışıklık sistemi hücrelerinin kümelerinden oluşur ve sonunda akciğerlerdeki lokalize skar dokusu alanlarına ilerleyebilir.
Tüberküloz
Tüberküloz veya TB, Mycobacterium tuberculosis'in neden olduğu bakteriyel bir enfeksiyondur. Hastalık, kişiden kişiye, tüberküloz organizmaları ile kirlenmiş hava yoluyla yayılabilir. Solunduğunda bakteriler akciğerleri enfekte eder. Bakteriyel istilayı içerme çabasında, bağışıklık sistemi, granülomlar üreten, enfekte olmuş bölgeleri duvarlamak için çalışır. Bağışıklık sistemi organizmaları öldürmede başarılı değilse, aktif TB sonuçları, kilo kaybı semptomları, gece terlemeleri, ateş ve öksürük yaratabilir.
Hastalığın Bununla birlikte, Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'ne göre, 10'da enfekte olmuş bir kişi bir noktada aktif tüberküloz gelişebilir.
Histoplazmoz
Histoplazmoz, akciğer granülomu üreten başka bir enfeksiyöz hastalıktır. Bu mantar organizması Histoplasma capsulatum'un sporlarının solunmasından kaynaklanır. Histoplazmalı enfeksiyonların çoğu semptom üretmez veya sadece hafif bir hastalık oluşturur. Histoplazmozun daha şiddetli formları, kendini sınırlayan, akut hastalık, kronik akciğer hastalığı veya birçok organ sistemini etkileyen çok ciddi bir progresif form olarak ortaya çıkar. Enfeksiyon semptomlar ortaya koyacak kadar kötü olduğunda, bir kişi ateş ve öksürük geçirir ve genellikle kendini iyi hissetmez. Merck Manuals Online Medical Library'ye göre, bu akut form genellikle iki ila altı hafta içinde çözülür. Kronik form kilo kaybına, ateş ve solunum problemlerine neden olur. Çoğu insan yavaş yavaş iyileşir, ancak bu form akciğer dokusunun tahrip olmasına ve sonunda ölüme neden olabilir. İlerici form ateş ve zayıflığa neden olur ve ayrıca lenf bezlerinin, dalak ve karaciğerin genişlemesine neden olabilir. Tedavi olmadan, bu form genellikle ölümcüldür.
Sarkoidoz
Sarkoidoz, potansiyel olarak birçok farklı organı içeren inflamatuar bir hastalıktır, ancak en sık akciğerleri etkiler. Vücudun çeşitli yerlerinde birçok granülom oluşabilir ve semptomlar ilgili bölgelere bağlı olarak değişebilir. Hastalıkta halsizlik, gece terlemeleri ve kilo kaybı da yaygındır.
Sarkoidozun değişken bir seyri vardır. Hastalığı olan birçok insanda az semptom olur veya hastalık düzelebilir. Diğerleri kalbi ve beyni etkileyen ciddi hastalıklara sahiptir. Nadir olmasına rağmen, sarkoidoz bazen ölümle sonuçlanır.
, , ] ]