Glokom, gözün içindeki optik sinire zarar veren yüksek basınçtan kaynaklanır. Bu durum genellikle birkaç yıl içinde ilerleyerek yavaş yavaş gerçekleşir. Doktorlar glokomu gözün arkasını inceleyerek ve göz içi basıncını ölçerek tespit eder. Basıncı ölçmek için doktor teknisyeni göz yüzeyine hızlı bir hava üfleyen bir makine kullanabilir veya uyuşuk bir damla bıraktıktan sonra nazikçe göze küçük bir alet yerleştirebilir. Göz basıncını, optik sinir görünümünü ve farklı glokom evrelerini anlamak, hastalığa en iyi tedaviyi belirleme konusunda yardımcı olabilir.
Glokom Şüphelisi
yüksek bir basınç mutlaka gözün glokomu olduğu anlamına gelmez. Doktorlar, sinirin herhangi bir hasar belirtisi olup olmadığını belirlemek için optik siniri incelemelidir. Optik sinir görünür bir hasar belirtisi göstermese bile, doktor optik sinirin resmini çekebilir. Hastalık yavaş ilerler ve bu fotoğraf doktorun bir muayenedeki optik siniri birkaç ay sonra yapılan bir muayene sırasında fotoğrafla karşılaştırmasını sağlar. Doktor, optik siniri değişiklikler için izlediğinde, hastayı bir glokom şüphesi olarak teşhis eder.
Erken
Doktor, siniri değiştirdiğinde, fotoğrafları karşılaştırarak veya gözle görülür şekilde hasar gördüğünde fark eder. optik sinir ve yüksek göz basınçları, doktor kişiye glokom tanısı koyacaktır. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'ne göre, glokomun erken evreleri tipik olarak görme değişikliklerine neden olmaz. Yüksek basınçlar ve hasarlı bir optik sinir herhangi bir görme kaybına yol açmayabilir ve bu hastalar için, doktor glokomun erken aşamada olduğunu tespit eder. Doktor genellikle glokom damlasıyla göz basıncını düşürmeye çalışır.
Orta ve İleri
Orta ve ileri glokomlu kişilerde görme değişikliği olur. Orta evrelerde, glokom, çevresel görüş alanlarını uzaklaştırır ve bu, Maryland Tıp Merkezi'ne göre, insanların tipik görme değişikliklerini fark etmeyecekleri kadar yavaş ilerler. Gelişmiş aşamalar çoğu zaman tüm yan görüşü ortadan kaldıracak ve bazı insanlar sonunda tam görme kaybına sahip olacaktır. Hastalığın bu geç evrelerinde, doktorlar glokom göz damlası reçete etmeye devam edecektir, ancak bazı durumlarda basıncı düşürmek için ameliyat önerebilirler.
Akut
Glokom aniden ortaya çıkabilir ve Ulusal Göz Enstitüsüne göre, drenaj kanalının tamamen tıkandığı bir koşul olan açı kapanması. Akut açı kapanması glokomunda mide bulantısı, kusma ve gözde aşırı ağrıya neden olur. Bu semptomları olan herkes derhal tıbbi yardım almalıdır. Bir göz doktoru, kalıcı görme kaybı meydana gelmeden önce göz basıncını düşürmelidir. Başlangıçta doktor basıncı düşürmek için oral ilaçlar verecek ve ayrıca göze göz damlası koyacaktır. Basınç azaldığında ve semptomlar düştüğünde, doktor muhtemelen sıvının doğru şekilde boşalmasını sağlamak için ameliyat önerecektir.