Endemik bir hastalık, herhangi bir dış etkiye sahip olmayan bir popülasyon grubu, bir ülke veya kıtanın içine yerleştirilen ve sürdürülen patolojik bir durumu ifade eder. Sıtma, Afrika uyuyan hastalıkları veya Chagas hastalıkları gibi bazı hastalıklara endemik olan bölgeler, hastalığa neden olan ajanlar olan virüs, bakteri veya parazit gibi patojenik organizmalara ve yayılan ve yayılan bir sinek gibi doğal bir vektör veya rezervuar gibi patojenik organizmalara sahiptir.
Chagas Hastalığı
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre yaklaşık 7.6 milyon kişiye Chagas hastalığı bulaşmış. Chagas hastalığına, bir parazoit olan Trypanosma cruzi'nin doğal bir vektörü olan triatomin böceği dışkısı yoluyla iletilen bir protozoan parazit olan Trypanosma cruzi enfeksiyonu neden olur. Chagas hastalığı Meksika, Güney ve Orta Amerika'da endemiktir. Chagas hastalığı üç aşamaya ayrılır: 90 güne kadar devam eden ve çoğunlukla asemptomatik olan akut bir faz; asemptomatik bir ara faz; ve ilk enfeksiyondan 10 ila 20 yıl sonra ortaya çıkan kronik bir evre. Chagas hastalığının kronik fazı konjestif kalp yetmezliği ile ilişkilidir ve Chagas hastalığından etkilenen kişilerin yaklaşık yüzde 20 ila 30'unda kalp problemleri ortaya çıkacaktır. Benznidazol ve nifurtimox gibi antitripanozomal ilaçlar Chagas hastalığının tedavisi için reçete edilmektedir.
Sıtma
Maralia, Afrika, Asya, Latin Amerika ve Orta Doğu'ya özgü bulaşıcı bir hastalıktır. Sıtmaya, Plasmodium cinsine ait protozoan parazitler neden olur ve enfekte bir dişi sivrisinek ısırığı yoluyla bulaşır. Tulane Üniversitesi'ne göre, yaklaşık 200 ila 500 milyon insan sıtmaya yakalanmakta ve her yıl yaklaşık 1,5 ila 2,7 milyon insan sıtma enfeksiyonundan ölmektedir. Sıtma enfeksiyonlarına neden olan ajanlar olan plazmodium parazitler, dalak ve karaciğerdeki kırmızı kan hücrelerini tahrip eder, tedavi edilmezse kansızlığa ve ölüme neden olur. Sıtma tedavisi için klorokinon, proguanil, malaron ve lariam gibi ilaçlar önerilmektedir. Bu parazitler, enfekte olmuş bir tsetse sinekinin ısırığı yoluyla iletilir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Sahra altı Afrika'da Afrika uyku hastalığı endemiktir ve hastalık Trypanosoma cinsinin iki farklı türünden kaynaklanır. Trypanosoma brucei gambiense, bildirilen tüm Afrika uyku hastalıklarının yüzde 90'ına neden olmakta ve batı ve orta Afrika'da endemiktir. Trypanosoma brcei rhodesiense, bildirilen tüm Afrika uyku hastalığı vakalarının yüzde 10'undan azına neden olmakta ve doğu ve güney Afrika'da endemiktir. Enfeksiyonun ilk evresi baş ağrısı, ateş, eklem boyası ve terleme ile karakterizedir. Enfeksiyonun ikinci aşamasında, parazit merkezi sinir sistemini işgal eder ve karışıklık, uyku döngüsünün bozulması ve zayıf koordinasyon gibi belirtilere neden olur. Afrika uyku hastalığının tedavisi için pentamidin, suramin, melasporpol ve eflornithine gibi ilaçlar reçete edilir.