Akan burun, genellikle birkaç hafta içinde kaybolan viral bir enfeksiyonun sonucu olarak ortaya çıkan rahatsız edici bir semptomdur. Burun akıntısı sabittir ve ilaçla birlikte bile dağılmazsa, burun veya sinüslerdeki kronik rahatsızlıkları gösterebilir. Her ne kadar son derece rahatsız edici olabilseler de, burun akıntısına neden olan kronik durumlar genellikle ciddi değildir.
Alerjik Rinit
> Alerjik olmayan Rinit bilinen bir sebep yok. MayoClinic.com'a göre, alerjik olmayan rinit belirtileri alerjik rinite veya saman nezlesine benzer, ancak alerjik reaksiyon sonucu ortaya çıkmaz. Başlıca belirtiler arasında sürekli burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve burun boşluğu damlaması bulunur. Alerjik olmayan rinit belirtileri genellikle çeşitli aralıklarla gelir ve gider. Semptomlar mevcut olduğunda, bir defada günlerce sürebilir. Alerjik olmayan rinit tedavisi semptomların ciddiyetine bağlıdır. Orta derecede semptomları olanlar, ilaçlı burun spreyleri ve dekonjestanların kullanımından faydalanabilir. Ağır vakalarda ameliyat gerekebilir.
Kronik Sinüzit
Kronik sinüzit, bakteri, virüs veya mantar enfeksiyonu sonucu oluşan ve üç aydan fazla süren sinüs iltihabıdır. Mukus ayrıca sinüslerde birikir ve belirgin bir tıkanmaya neden olur. Sinüsler iltihaplandığı zaman, sürekli akan burun, koku kaybı, öksürük, ağız kokusu, ateş, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, yorgunluk ve boğaz ağrısı gibi bir dizi belirtiye neden olabilir. Sinlineit tedavisi genellikle Medline Plus'a göre üç ila dört haftalık bir süre devam etmesi gereken antibiyotik veya antifungal ilaçlardan oluşur. İlaçlar etkisiz ise, sinüsleri temizlemek ve boşaltmak için ameliyat gerekebilir.
Nazal Polipler
Nazal polipler, burun veya sinüslerin iç dokusunda gelişen doku büyümeleridir. Maryland Tıp Merkezine göre, burun poliplerinin büyümesi genellikle burnun tepesinde başlar ve burun boşluğunun geri kalanına doğru hareket eder. Polipler büyükse, burun pasajlarını tıkayabilir ve sürekli bir burun akıntısına, koku alma duyusunun azalmasına, burun tıkanıklığına ve ağır ağız solumasına neden olabilirler. Nazal spreyler ve kortikosteroidler gibi tedavi seçenekleri semptomları hafifletmek için kullanılabilir, ancak polipleri tedavi edemezler. Semptomlar kalıcı veya aşırı derecede rahatsız edici ise, polipleri çıkarmak için cerrahi girişim yapılabilir.