Şişkinlik veya karın rahatsızlığı, vücudunuzun kalın bağırsakta gaza karşı artan duyarlılığa sahip olduğu irritabl barsak sendromu gibi mide-bağırsak rahatsızlıklarından kaynaklanabilir. Çok fazla gaz olduğunda, karnınız görünüşte şişebilir. Tipik olarak gaz üretimi ile ilişkili gıdalar şişkinliğe ve krampa neden olabilir.
Süt Ürünleri
Birçok insan, süt içtikten sonra veya süt bazlı tükettikten sonra karın ağrısı, aşırı bağırsak gazı ve şişkinlik gibi rahatsızlık verici semptomlar yaşar. peynir, yoğurt ve dondurma gibi ürünler. Süt ürünlerinde bulunan ve özellikle laktaz eksikliğinden kaynaklanan özel bir şeker türü olan laktozu sindiremezler. Enzim laktazı ince bağırsakta süt şekerini parçalamaktadır. Bu nedenle, laktoz sindirilmemiş kaldığında, kalın bağırsakta şişkinlik ve gaz halindeki rahatsızlığa neden olabilir.
Potansiyel Sebzeler
Eğer şişkinlik ve geğirme bir sorunsa, lahana, brokoli, karnabahar gibi sebzelerden kaçınmalısınız. ve Brüksel lahanası. Bu yiyecekler rafinoz bakımından yüksektir, bazı bireylerin sindiremediği kristalimsi, biraz tatlı bir şekerdir, çünkü ince bağırsakta rafinozun sindirilmesinden sorumlu enzim yoktur.
Baklagiller
Baklagillerden kaçınarak şişkinliğin kontrolüne yardımcı olabilirsiniz. fasulye, bezelye ve mercimek gibi yiyecekler. Baklagiller, normalde karın ağrısı, kramplar ve şişkinlik dahil olmak üzere gastrointestinal rahatsızlıklarla sonuçlanan aşırı miktarda gaz üretir. Bazen, bu semptomları yarım saat içinde fark edebilirsiniz veya semptomları deneyimlemek için baklagil içeren yiyecekleri yedikten iki saat kadar sürebilir.