İnsanlar olarak, kendi başımıza gaz üretmiyoruz. Bu yüzden gazımız ve şişkinliğimiz, iki ana nedenden kaynaklanıyor - ya yutulmuş hava veya bakteri tarafından üretilen gaz.
Hava Yutmak
Hepimiz gün boyunca belirli miktarda havayı yutuyoruz. Bu genellikle yeme ve içme sırasında olur, özellikle de çok hızlı yersek. Ayrıca sakız çiğnemek, sigara içmek ve gazlı içecekler içmek için de daha yaygındır. Genelde, sorunlu olacak kadar yeterince hava yutmayız, ancak bazı insanlar yapar, ve geliştirdikleri şey gaz ve şişkinliktir.
Bakteriler Tarafından Gaz Üretimi
Bu, havayı yutmaktan çok daha karmaşık bir konudur. Gerçekten de gastrointestinal sistemimizde yaşayan trilyonlarca bakteri var. Bize zarar vermezler ve aslında onlarsız hayatta kalamayız. Yediğimiz yiyecekleri parçalamamıza yardım ediyorlar, hatta bazıları bağırsaklarımızın sağlıklı kalması için gerekli besinleri bile üretiyorlar. Ancak, yediğimiz bazı yiyecekler bu bakteriler tarafından fermente edilir ve bu sırada gaz yaparlar. Bu, bağırsaklarımızdaki gazın çoğunluğunun temelidir. Bazı insanlarda diğerlerinden daha fazla gaz üretmelerinin uzun bir nedeni var ve ben de en yaygın olanları kapsayacağım.
Diyet Seçimleri
Bizim gazımızın ne kadar gaz üretildiğindeki en büyük etkenlerden biri. bağırsaklar onlara koyduğumuz şeydir. Bakteriler makarna, ekmek, pirinç, hamur işleri, gazlı içecekler, meyve ve sebzeler gibi karbonhidratları mayalamaya bayılır. Yüksek oranda karbonhidrat içeren diyetleri olan insanlar daha fazla gaz yapma eğilimindedir. Hastalarımın üzerinde durduğu ortak yiyecekler kategorisi FODMAP yiyecekleri dediğimiz şey. Başlıca FODMAP yiyecekleri:
Fruktoz (meyveler, yüksek fruktozlu mısır şurubu)
Latoto (süt ürünleri)
Fruktanlar (buğday, soğan)
Galaktanlar (fasulye)
Polioller (tatlandırıcılar, sorbitol, avokado gibi kirazlar, vişne, şeftali ve erik)
İlaçlar
Araştırma yaparken odaklandığım başka bir konu gaz ve şişkinlik nedeni ilaçtır. Yalnızca reçeteli ilaçlar değil, aynı zamanda reçetesiz satılanlar da takviyeler dahil. Bazı ilaçlar gaza neden olur çünkü laktoz veya glüten gibi mayalanabilir ürünler içerir. Bazı ilaçlar normal bağırsak bakterilerimizi değiştirdikleri için gaz üretimini etkiler. Asit blokerleri (mide ekşimesi için) veya antibiyotikler (enfeksiyonlar için) gibi şeyleri aldığımızda, bağırsaklarımızdaki bakterileri geçici olarak etkilerler ve gıdaları fermente etme şeklini değiştirebilirler.
Medikal Koşullar
Bazı sağlık var Bizi daha fazla gaz ve şişkinliğe dayatabilen problemler. Gazdaki artışa sebep olan ana yol, gıda ve sıvıların bağırsaklarımızdaki hareketliliğini veya hareketlerini veya bağışıklık sistemlerimizi etkilemektir. Bu sorunlardan herhangi biri büyüme üzerinde ince bağırsak bakteriyel (SIBO) dediğimiz bir duruma yol açacaktır.
Diyabet sık görülen bir durumdur. Hem bağırsaklarımızın hareketliliğini hem de bağışıklık sistemimizi etkiler.
Bağırsaklarımız üzerinde yapılan önceki ameliyat, hareketliliği etkiler.
Çölyak hastalığı, glütene (bir protein) karşı tolerans göstermediğiniz bir durumdur. buğday ve bazı tahıllar gibi gıdalarda bulunur). Çölyak hastalığınız varsa ve glüteni yutuyorsanız daha fazla gaz gelişebilir.
Laktoz intoleransı veya fruktoz malabsorpsiyonu gibi diyet intoleransları gaz ve şişkinliğe neden olabilir. gaz ve şişkinliğe neden olabilir.
Ülseratif kolit veya Crohn gibi enflamatuar barsak hastalıkları gaz ve şişkinliğe neden olabilir. şişkinlik. Bu nedenle, doktorunuz tarafından yeni başlangıçlı gaz ve şişkinlik kontrolünün yapılması önemlidir.
Önleme
Gaz ve şişkinliği önlemek, tedavi etmekten daha kolay, bu yüzden her zaman benim odak noktam. hastalar. Yutulmuş havanın sorunun bir parçası olduğunu düşünürsek, daha yavaş yemek yemeye ve yemek yerken konuşmamaya çalışıyoruz. Ayrıca gazlı içecekleri, çiklet ve sigaraları da minimize ediyoruz.
Sonra, diyet değişikliklerine odaklanıyoruz. Onları düşük karbonhidratlı bir diyetle başlatıyorum (genel sağlık ve kilo için de iyidir) ve FODMAP yiyeceklerini azaltmaya odaklanıyoruz. Gereksiz ilaçları ve tezgah üstü takviyeleri en aza indirir ve altta yatan tıbbi durumların tedavisini optimize ederiz.
Bu tür değişiklikler zordur, özellikle yaşam boyu alışkanlıklarımızı değiştirirken, ancak işe yararlar. Önleme işe yaramadığında, altta yatan bir nedeni teşhis etmeye ve onu tedavi etmeye odaklanırız.
, , ] ]