Osteoporoz veya düşük kemik yoğunluğu olan kişilerde sırt ağrısı, en sık olarak omurgadaki veya alt sırttaki kırıklardan kaynaklanır. En sık vertebra kırıkları olarak adlandırılan omurga kırıkları, menopoz sonrası Amerikalı kadınların yüzde 25'inde görülür, 2004 yılında “Amerikan Aile Hekimliği” nde Jerry Old, MD ve Michelle Calvert (MD) demiştir. erkekler olarak osteoporoz, ancak osteoporozu olan erkeklerde vertebral kırıklar da görülür. Omurga kırıklarından bel ağrısının tedavisi, hastanın şiddetine ve hastanın fiziksel durumuna bağlı olarak değişebilir.
Nedenleri
Omurgadaki kemikler bir kişinin ağırlığını desteklemekten sorumludur. Kemik yoğunluğunu kaybettiğinde, zayıflar ve vücudu daha az destekleyebilir. Hapşırma veya basit kaldırma gibi küçük travmalar bile osteoporozu olan kişilerde vertebra kırıklarına neden olabilir.
Omurga, kemiğin ön kısmında en sık kırılır; buna anterior kırık denir. Kemiğin ön kısmı çöker, arka kısmı aynı pozisyonda kalır ve bu da kifoz denilen omurganın kıvrılmasına neden olur. Hem kırık hem de omurganın çevresindeki kasların kısalmasındaki değişikliklerden kaynaklanan kas ağrısı ağrıya neden olabilir, Eski ve Calvert notu.
Tedavi Türleri
çeşitli şekillerde tedavi edilebilir. Kemik ve kası güçlendirmek için egzersizler gelecekteki kırıkları azaltarak ve kasları güçlendirerek ağrıyı azaltabilir. Bifosfonatlar gibi kemik yoğunluğunu arttıran ilaçlar, kırık riskini azaltabilir. Anti-enflamatuar ilaçlar ve narkotik ilaçlar şiddetli bel ağrısını azaltabilir. Kalsiyum ve D vitamini desteği de kemiğin korunmasına ve oluşturulmasına yardımcı olur.
Sıkıştırılmış alanları stabilize etmek ve ağrıyı azaltmak için yapılan ameliyat birçok hastada çok faydalıdır. Perkütan vertebroplasti ve kifoplasti her ikisi de lokal anestezi altında omurga içine çimento benzeri bir madde enjekte edilmesini içerir. Vertebroplasti kaybedilen yüksekliği düzeltmez, ancak kifoplasti yapabilir. University of Maryland Tıp Merkezi, kifoplasti genellikle birkaç saat içinde ağrıyı hafiflettiğini açıklıyor. Virginia Commonwealth Üniversitesi, “Sakral veya bel kemiği kırıkları, aynı şekilde tedavi edilebilir. gevşeticiler ve ağrı kesici ilaçların ardından fizik tedavi, ağrıyı hafifletmek için yeterli olabilir. Ağrı devam ederse, vertebroplasti, kifoplasti veya sakroplasti (sakrara enjekte edilen çimento) düşünülebilir. Çoğu durumda kemik yoğunluğunu arttırmaya yönelik ilaçlar ve egzersizler reçete edilecektir.
Faydaları
Farklı tedavilerin yararları tartılmalıdır. Genel olarak, daha az invaziv, konservatif tedavi, bazı ilaçları veya prosedürleri iyi tolere edemeyen yaşlı hastalarda en iyi seçenektir. Ağrıyı tedavi etmek için kullanılan birçok ilaç, özellikle yaşlılarda yan etkileri olabileceğinden, kişi tedavi görecek kadar güçlüyse cerrahi ağrı kesici en iyi seçenek olabilir.
Uyarılar
Görünüşe göre basit ilaçlar ve tedavilerin yan etkileri olabilir. Yaşlıların çoğu, steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar, Old ve Calvert dikkatini çekerken gastrointestinal kanama gelişir. Narkotik ilaçlar kabızlığa veya ileusa neden olabilir (bağırsakların felç edilmesi). Bisfosfonatlar, nadir durumlarda çenede kemik ölümüne neden olmuşlardır. kalp, beyin veya akciğerler. Çimento da spinal sinirlere sızarak nörolojik hasara neden olabilir; Washington Üniversitesi, bu vakalar oldukça nadir olmasına rağmen uyarıyor.