Muhtemelen eski ekmekleri, peynirleri ve etleri istila eden koyu yeşil renkli lekeler gördünüz. Yiyecekler yaşlandıkça küf alır. Sonuçlar iştah açıcı ve çirkin olabilir, ancak yenmesi tehlikelidir mi? 300.000 kadar küf türü olduğu düşünülmektedir ve bazıları yutulursa sağlığınıza zarar verebilir.
Anatomisi
Mikroskop altında incelendiğinde küfler sıska mantarlara benzer. . Bu çok hücreli organizmalar, kalıbın üzerine sürdüğü yiyeceği sabitleyen kök ipliklerinden, yiyecek yüzeyinin üstüne yükselen bir saptan ve sporların sapının soğanlı ucunu oluşturan sporlardan oluşan bir gövdeye sahiptir.
Yeme Kalıbı Etkileri
Ortalama bir insan için zararlı ve güvenli küfler arasında ayrım yapmak neredeyse imkansızdır. Birçok küf türü iyi huylu değildir, bazıları uzun süreye maruz kalırken aşırı derecede tehlikeli olabilir. Küf alımının en sık görülen belirtileri arasında ishal, kusma ve mide rahatsızlığı sayılabilir.
Küf Yiyen Yapıldığında Ne Yapmalı? Endişeleniyorsanız, emici aktif kömür veya emici tuz almak, bakteriyel toksinlerin küf içerisine bağlanmasına yardımcı olabilir. Belirtiler 72 saatten fazla sürerse, önlem olarak bir doktora danışın. Bununla birlikte, gönül rahatlığı için, küf sporlarını yemenin en sağlıklı seçim olamayacağının farkına varın, ancak ciddi bir hasara neden olma olasılığı çok düşüktür. nemli ortamlar. Temizlik, küf oluşumunu en aza indirmenin anahtarıdır. Küf sporları, mutfağınızın birçok bölgesinde, buzdolabı, kiler, bulaşık bezleri ve diğer mutfak aletleri dahil, birikebilir. Mutfağınızdaki tüm alanları en az birkaç ayda bir temizleyerek küf oluşumunu kontrol edin. Evinizi nem seviyesini yüzde 40'ın altında tutmaya çalışın. Ürünleri satın almadan ve kullanmadan önce, küf gelişimi ile ilgili gıdaları inceleyin. Sadece bir hafta içinde tüketebileceğiniz kadar yiyecek alın. Bu basit adımların takip edilmesi, yediğiniz gıdalarda küf bulma şansını büyük ölçüde azaltacaktır.
, , ] ]