|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Omeprazol Kapsüllerinin Yan Etkileri

Omeprazol (Prilosec, Zegerid), mide ekşimesi, asit reflü ve sindirim sistemi ülserleri gibi mide asidiyle ilgili problemlerde yaygın olarak kullanılan bir ilaçtır. Reçete ile ve reçetesiz olarak temin edilebilir. Omeprazol dünya çapında birçok kişi tarafından alınmış ve genellikle iyi tolere edilir. Bununla birlikte, en sık sindirim ve sinir sistemlerini etkileyen çeşitli yan etkilere neden olabilir. Yan etkilerin çoğu hafiftir, ancak endişelerinizi doktorunuzla tartışın.

Sindirim Sistemi

Amerika Birleşik Devletleri'nde 1980'lerin sonlarında onaylanan ilk omeprazol'ün uzun bir kullanım geçmişi vardır. Ekim 1991'de "Sindirim Hastalıkları ve Bilimi" bölümünde yayınlanan bir çalışma, omeprazol alan yaklaşık 3.000 kişinin, sindirim sistemi yan etkilerinin nadir görülmesine rağmen en sık görüldüğünü bildirdi. Omeprazol kullanıcılarının yaklaşık yüzde 4'ünde karın ağrısı, mide rahatsızlığı ve /veya şişkinlik görüldü.

Omeprazol, Clostridium difficile ile ilişkili diyare veya CDAD adı verilen şiddetli, kalıcı bir diyare riskini de arttırıyor gibi görünmektedir. Azalan mide asidi üretimi, CDAD'ye neden olan bakterilerle savaşma kabiliyetinizi düşürür. Bu durum ülser ve bağırsak yırtılması dahil hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir. Omeprazol kullanırken karın ağrısı, inatçı ishal ve /veya ateş görürseniz derhal doktorunuza başvurun.

Sinir Sistemi

Baş ağrısı, omeprazol kullanan her 100 kişiden 7'sinde, "Sindirim Hastalıkları ve Bilimleri" çalışma raporu. Baş dönmesi, ABD Gıda ve İlaç İdaresi onaylı reçete bilgilerine göre, omeprazol kullanıcılarının yüzde 2'sinden azında ortaya çıkar. Nadiren, ajitasyon, saldırganlık, sinirlilik, konfüzyon, uyku ve duygudurum bozuklukları da omeprazol alan kişilerce bildirilmiştir, ancak ilacın doğrudan bu yan etkilere neden olup olmadığı açık değildir.

Solunum Sistemi

Yayınlanan bir çalışma " da, omeprazol gibi mide asidi baskılayıcı ilaçların kullanımına göre 364.000'den fazla insan arasında pnömoni riskini incelemiştir. Araştırmacılar, halihazırda asit baskılayıcıları alan kişilerin, bu ilaçları kullanmayanlara kıyasla, zatürree olma riskinin arttığını keşfetti. Doktorlar, artmış riskin, normalde mide asidi tarafından öldürülen ve daha sonra akciğerleri enfekte edebilen bakteri üremesi nedeniyle olduğuna inanmaktadır. Omeprazol çekerken öksürük, nefes darlığı ve /veya ateş geliştiği takdirde derhal doktorunuza danışın. Bu semptomlar zatürreye işaret ediyor olabilir.

Uzun Dönemli Yan Etkiler

Artmış risk ile kemik gücü azaldı Uzun süreli omeprazol kullanımı ile kırılmalar mümkündür. Bu risk, temel olarak, bir yıl veya daha uzun süre günlük çoklu doz alan kişilerde görülür. Uzun süreli omeprazol kullanımı, bu değişikliklerin nadir olmasına rağmen, düşük seviyede magnezyum ve /veya B12 vitamini seviyesine neden olabilir. B12 vitamini eksikliği riski tipik olarak yalnızca günde 3 yıl veya daha uzun süre omeprazol almış insanlarda görülür. Öncelikle bir yıl veya daha uzun süredir günlük omeprazolde bulunan, ancak daha kısa bir süre içinde ortaya çıkabilen insanlarda düşük magnezyum seviyeleri bildirilmiştir. Nadiren uzun süreli omeprazol tedavisi, mide veya böbreklerde potansiyel olarak zararlı değişikliklere neden olabilir.

Uyarılar ve Önlemler

Her ilacın olduğu gibi, omeprazol ile alerjik bir reaksiyon mümkündür. Solucan istilasının tedavisinde kullanılan ilaçlara alerjisi olan kişiler - albendazol (Albenza) ve mebendazol dahil - omeprazol kullanmamalıdır, çünkü ciddi bir alerjik reaksiyona neden olması muhtemeldir.

Omeprazol, FDA hamileliği olarak sınıflandırılır. C sınıfı ilaç, yani hayvan çalışmaları, gelişmekte olan bir cenine zarar verebileceğini göstermiştir, ancak kesin insan çalışmaları yoktur. Omeprazol ayrıca anne sütüne geçer. Hamile veya emziren kadınlar omeprazol almadan önce doktorlarıyla konuşmalıdırlar.

Sık sık veya sürekli mide ekşimesi veya mide ile ilgili semptomlar yaşarsanız, tanı ve tedavi için doktorunuza başvurun.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]