Gıda katkı maddeleri bir ürünün tadını geliştirmek, tutarlılığı artırmak veya asitliği azaltmak için kullanılır. Bazı katkı maddeleri, süt ürünlerine eklenen kalsiyum ve D vitamini gibi bir üründeki besin miktarını arttırır. Nitratlar gibi diğer katkı maddeleri de yiyeceklerin bozulmasını önler. Amerika'daki Astım ve Allerji Vakfı'na göre çoğu zaman katkı maddeleri güvenli olsa da, olumsuz reaksiyonlara neden olabilir.
Salam, sosisli sandviç, bologna ve diğer işlenmiş balık ve et ürünleri nitratlar içerir veya yiyecekleri korumak için tariflerinde nitritler bulunur. Nitratlar ayrıca sosisli sandviçlere yiyeceklerle ilişkilendirdiğiniz pembemsi kahverengi rengi verir. Amerika Astım ve Allerji Vakfı'na göre, sosisli sandviçlerdeki ve diğer işlenmiş etlerdeki nitratlar botulizm adı verilen ölümcül bir toksinin yayılmasını engelliyor. Nadir fakat hayatı tehdit eden bakteri, işlenmiş etin sıkıca paketlenmiş ortamlarında büyür. Astım ve Allerji Vakfı'na göre, kokusu kötü olan veya rengini değiştirmiş sosisleri yemeyin.
Alerjiler
Her yıl ortalama 150 ila 200 kişi ciddi gıda alerjisi reaksiyonlarından ölmektedir. Amerika Teksas Bölümü. Her yıl 30.000 kişi gıda kaynaklı reaksiyonlarla her yıl yerel acil servisleri ziyaret ediyor. Bir acil durum tedavi edilmezse, alerji anafilaktik şoka neden olabilir. Çoğu alerji 2 yaşına kadar oluşur ve genellikle buğday, süt veya yer fıstığı gibi doğal yiyecekleri içerir. Rahatsız edici semptomlara yol açabilecek çeşitli gıda katkı maddelerine duyarlı olmanıza rağmen katkı maddelerine alerjiler nadirdir.
Belirtiler
Nitratlara karşı reaksiyonlarınızın uzunluğu ve ciddiyeti ne kadar yediğinize ve ne kadar hassas olduğunuza bağlı olarak değişir Sen katkı maddesin. Amerika Astım ve Allerji Vakfı, çoğu reaksiyonun alerjik değil kimyasal olduğunu bildirmektedir. Nitratlara karşı en yaygın kimyasal hassasiyet, kurdeşen ve baş ağrısıdır. Kovanlarla ilişkilendirilen kırmızı yumrular ve kaşıntı genellikle kısa sürede kendiliğinden kaybolur ve antihistaminikler ile tedavi edilebilir.
Komplikasyonlar
Boğazlarınızda kovanlar belirdiğinde normal solunum ile etkileşebilirler. Nitrat yüklü bir sosisli yedikten sonra nefes almakta zorlanıyorsanız hemen tıbbi yardım alın. Nefes alma zorluklarınız boğazınızdaki şişlik nedeniyle olabilir veya katkı maddelerine alerji gösterebilir. Şişmiş bir bezle bez almak, doktorunuza alerji testi yapma imkanı verebilir. Olumsuz tepkileriniz varsa sosisli sandviçlerden ve diğer işlenmiş etlerden kaçının. Ek olarak, rahatsız edici katkı maddelerine maruz kalmamak için gıda etiketlerini okumayı öğrenin.
, , ] ]