Herkes, çoğunlukla fazla çalışma veya uyku eksikliği nedeniyle ara sıra yorgunluk izleri yaşar. Bununla birlikte, aşırı yorgunluğu olan insanlar, yeterince dinlenmeye ve uyumaya rağmen, tipik olarak derin bir enerji eksikliği ve lastik eksikliği yaşar. Farklı vücut sistemlerini etkileyen birçok hastalık ve durum bu belirtiye neden olabilir. Altta yatan aşırı yorgunluğun nedeninin teşhisi, bu sıklıkla zayıflatıcı semptomun azaltılmasına yardımcı olmak için bir tedavi planının geliştirilmesini kolaylaştırır.
Enfeksiyonlar
Enfeksiyonlar - özellikle viral enfeksiyonlar - aşırı yorgunluğun önde gelen nedenleri arasındadır. Aşırı yorgunluğa eşlik eden yaygın, kısa süreli viral hastalıklar, grip ve enfeksiyöz mononükleozdur. Diğer olasılıklar viral hepatit, Lyme hastalığı ve HIV /AIDS'i içerir. ABD'de nispeten nadir görülmekle birlikte, aktif tüberküloz da sıklıkla aşırı yorgunluk ile karakterize edilir.
Anksiyete ve Depresyon
Ana majör depresyon ve anksiyete bozuklukları milyonlarca Amerikalıyı etkiler ve aşırı yorgunluk bu durumların sık görülen bir semptomudur. Uykuya dalma ve /veya uykuya dalma zorluğu, bu bozukluklarda yaşanan yorgunluğa katkıda bulunan bir faktör olabilir. Bununla birlikte, ilaç tedavisi sırasında diğer depresyon semptomlarında rahatlama yaşayan insanlar bile bazen sürekli yorgunluk rapor ederler.
Anemia
Anemi - kan dolaşımında anormal derecede düşük miktarda kırmızı kan hücresi ile karakterize bir durum - - yaygın bir yorgunluk nedenidir. Yorgunluk derecesi, aneminin ciddiyeti ile orantılı olarak artar. Ek olarak, uzun süredir devam eden anemi, kalp fonksiyonunu olumsuz yönde etkileyerek yorgunluğu daha da artırır. Demir eksikliği, aneminin en sık görülen nedenidir. Bununla birlikte, birçok genetik ve edinilmiş hastalık orak hücre hastalığı, peptik ülser hastalığı ve Crohn hastalığı gibi kansızlığa da neden olabilir.
Kalp Hastalıkları
Kalp yetmezliği, azalmış kalp fonksiyonunun yetersiz oksijene neden olduğu durumu açıklar. - vücut dokularına kan dolaşımını artırarak kronik yorgunluğa neden olur. Kalp fonksiyonu azaldıkça yorgunluk seviyesi artar. Kalp yetmezliği gelişmiş kişiler arasında, yorgunluk tipik olarak şiddetli olur. Koroner arter hastalığı, hipertansif kalp hastalığı ve kardiyomiyopati gibi farklı kalp hastalığı tipleri kalp yetmezliğine yol açabilir. Enfekte endokardit - kalbin iç kısmının bir enfeksiyonu - ayrıca aşırı yorgunluğa da neden olabilir.
Akciğer Hastalıkları
Yaşamdaki oksijeni havadan alarak ekstrakte etme kapasitesini önemli ölçüde azaltan akciğer hastalıkları sıklıkla aşırıya neden olur ve kalıcı yorgunluk. Örnekler arasında kistik fibroz, kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve akciğer embolisi - akciğerlerde bulunan kan pıhtıları bulunur. Kısa süreli yorgunluk zatürree ile sık görülür.
Hormonal Hastalıklar
Hormonal hastalıklar enerji oluşumunu ve vücutta kullanım oranını etkileyebilecek çeşitli hastalıkları kapsar. Bu bozuklukların birçoğu, zayıf bir tiroid bezi veya hipofiz bezi, diyabet, adrenal bezlerin anormal işlevi ve akromegali gibi derin yorgunluğa yol açabilir - büyüme hormonunun aşırı üretiminin neden olduğu bir durum. Yorgunluk Sendromu
Tıp Enstitüsü tarafından yayınlanan bir Şubat 2015 raporunda, 836.000 ila 2.5 milyon Amerikalı'nın, kronik yorgunluk sendromu olarak da bilinen miyal ensefalomyelitten muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. Bu hastalık, başka bir tıbbi nedene atfedilemeyen en az 6 ay süreli aktivite sınırlayıcı yorgunluk ile karakterizedir. Baş ağrıları, vücut ağrıları, zayıf konsantrasyon ve unutkanlık gibi çeşitli başka semptomlar eşlik edebilir.
Diğer Nedenler
Bazı diğer hastalıklar lupus ve dev hücre arteriti gibi otoimmün rahatsızlıklar dahil olmak üzere aşırı yorgunluğa neden olabilir . Multipl skleroz ve Parkinson hastalığı gibi nörolojik bozukluklar da bu semptoma neden olabilir. Kronik böbrek veya karaciğer yetmezliği de olasılıklardır. İlaç yan etkileri, beslenme yetersizlikleri ve zehirlenme diğer hususlar.