Gevşek, sık bağırsak hareketleriyle karakterize ishali geliştirdiğinizin farkına varmak, günlük planlarınızı hızla kısaltabilir. Aynı derecede sinir bozucu, banyodan çok uzaklaşmanızı önleyen bu rahatsızlığın nedenini hemen bilemeyeceğinizdir. Her ne kadar bazı faktörler ishale yol açsa da, diyetinizin soruna yol açması muhtemeldir. Tüketim, özellikle son zamanlarda hızlı bir şekilde alımınızı artırırsanız ishale yol açabilir. Erkek iseniz, önerilen günlük lif alımınız 38 gramdır; kadınlar için 26 gram. Yüksek lifli yiyecekleri sık sık yiyip yemediğinizi belirlemek için diyetinizi değerlendirin. Brokoli, havuç ve tatlı patates gibi sebzeler ile elma, portakal ve çilek gibi meyveler önemli lif kaynaklarıdır. İshalin varsa, bu yiyeceklerin alımını geçici olarak azaltın ve vücut zamanınızın lifdeki artışa alışmasına izin vermek için bunları yavaşça yeniden ekleyin.
Bakteri Kirliliği
Bakterilerle kontamine olmuş yiyecekler yerseniz Salmonella veya E. coli olarak, ishal görmeniz mümkündür. Yiyecekleri idare eden birisi temiz ellere sahip olmadığında, gıda bu bakteri kaynaklarından herhangi biri ile temas edebilir; sıradan bir suçlu, tuvaleti kullandıktan sonra ellerini yıkamamış biri. Bakterileri içeren veya kirli bir kesme tahtası veya mutfak yüzeyine hazırlanan suyla yıkanmış yiyecekler de size ishal verebilir.
Gıda Hassasiyetleri
Teşhis edilmemiş bir gıda alerjisi veya intoleransı, bazı yiyecekleri yedikten sonra diyare neden olabilir . Örneğin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bazı etnik grupların yüzde 50'sinden fazlasını etkileyen laktoz intoleransı, laktoz içeren yiyecekler tüketirseniz, genellikle ishal, şişkinlik ve diğer sindirim sorunlarına yol açar. Şeker ikameleri ayrıca bazı insanlarda, özellikle de çölyak hastalığınız varsa buğday tüketiminde olduğu gibi, büyük miktarlarda ishale de neden olabilir.
Diğer İshal Nedenleri
İshalinizin yemeğinizle ilgili olmaması olasıdır . Kahve gibi kafeinli ürünlerin tüketilmesi ishale yol açabilir. Bu durumun diğer olası nedenleri arasında viral enfeksiyonlar, Crohn hastalığı gibi bağırsak hastalıkları, irritabl bağırsak sendromu, parazitler ve antibiyotikler gibi ilaçlara ters reaksiyonlar yer almaktadır.