|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Ekstrapiramidal Antipsikotik İlaçların Yan Etkileri

Nöroleptikler olarak da bilinen antipsikotik ilaçlar genellikle şizofreni gibi rahatsızlıklar için reçete edilir. Bununla birlikte, hastaların ekstrapiramidal etkiler - titreme, bulamaçlı konuşma ve paranoya gibi fiziksel belirtiler olarak bilinen potansiyel yan etkiler grubunu öğrenmeleri önem kazanır. Ekstrapiramidal sistem, piramidal sistemin dışındaki sinirleri ve kasları tanımlar. Piramidal sistem, sırayla, gönüllü kas hareketlerinde yer alan sinir ve kas yolunu tanımlar. Antipsikotik ilaç kullanan hastalarda çeşitli ekstrapiramidal etkiler kaydedilmiştir.

Akut Distoniler

Distoni, istemsiz duruşlara veya tekrarlayan hareketlere neden olabilecek kas kasılmalarında bir çeşit anormallik olduğunu gösteren spesifik olmayan bir tıbbi terimdir. Bu tip ekstrapiramidal semptom antipsikotik ilaçlarla sonuçlanabilir. Bu semptomlar, yalnızca bir doz antipsikotik dozdan sonra ortaya çıkabilir - özellikle ilacın "yüksek etkili" olduğu düşünülürse. Antipsikotik ilaçlarla birlikte çeşitli spesifik distoni tipleri ortaya çıkar. Bir oculogyric kriz gözbebekleri spazm ve bir konuma kilitlendiğinde açıklar. Bu birkaç dakika sürebilir veya saatlerce sürebilir. Distonide trismus denilen - aynı zamanda lockjaw olarak da bilinir - çenenin tutturulması kasları çenenin kilitli kalmasına neden olur - bu da dakikalarca saatlerce sürebilir. Tortikollis, kasları anormal şekilde kasıldığında boynun bir tarafında ortaya çıkan eğik bir baş için kullanılan tıbbi terimdir. Son olarak, dramatik görünümlü distoni opisthotonus'ta, tüm vücut spazmları, arka kemere ve bacaklara ve başın geriye doğru bükülmesine neden olur.

Parkinsonizm

Parkinsonizm, adını nörolojikten alan bir yan etkidir. Parkinson hastalığı denilen hastalık. Belirtiler kas sertliği, hastanın istirahat ettiği zaman meydana gelen bir titreme, yavaş hareket ve postüral instabilitedir. Parkinsonizmde, benzer semptomlar hastada ilaç nedeniyle oluşan bir fark olabilir, nörolojik bir hastalık değil. Bir antipsikotik ile tedaviye başladıktan bir ay kadar önce ortaya çıkabilen bu yan etkinin tedavisi, ilacın dozunun yavaşça azaltılmasını; orijinal ilacı, muhtemelen bu yan etkiye neden olmayacak bir ilaçla değiştirmek; veya semptomları azaltmaya yardımcı olmak için antikolinerjik bir ilaç eklemek. Genel olarak, ilacı bırakmadan birkaç hafta ila birkaç ay içerisinde, parkinsonizm semptomları ortadan kalkacaktır.

Akathisia'nın ekstrapiramidal etkisi, huzursuzluk hissi ve hareketsiz kalmakta yetersizlik olarak tanımlanır. Akathisia olan bir kişi hareket etmek zorunda gibi hissedecektir - otururken, pozisyonunu sık sık değiştirebilir veya çapraz bacaklarını açıp çaprazlayabilir; Ayakta durduğunda sürekli olarak odayı hareket ettirebilir veya hareket ettirebilir. Antipsikotiklerin diğer ekstrapiramidal yan etkilerinin aksine akatizi ile ilişkili hareketler isteğe bağlıdır. Akathisia ilk kez Parkinson hastalığında görülürken, bugün akatizi en sık antispsik ilaç kullanan hastalarda ortaya çıkmaktadır. Parkinsonizm tedavisine benzer şekilde tedavi, antipsikotik dozunun düşürülmesini, akatizi indükleyen ilacın farklı bir ilaçla değiştirilmesini veya antikolinerjik bir ilacın eklenmesini içerir.

Tardive Diskinezi

Etkisi, çünkü antipsikotiklerle tedavi durdurulduğunda mutlaka geri dönüşümlü değildir. Birçok çalışma, günlük ilaç dozu, hastanın ilaçta geçirdiği süre ve ilacın kümülatif dozu ile güçlü bir ilişki bulmuştur. Bununla birlikte, hastalar bir antipsikotik ile tedaviye başladıktan sadece birkaç ay sonra semptomları fark edebilirler. Yanakların, dilin ve yüzün kasları genellikle istemsiz yanıp sönme, kaş hareketi ve hastaların yaşadığı belirtiler arasında ekşitmeden oluşur. Gövde kasları ve uzuv kasları da etkilenirse, hastalar, dans eden kişilere benzeyen, hızlı, kontrolsüz hareketlerin yanı sıra pelvisin istemsiz spazmlarından da muzdarip olabilirler. Ne yazık ki, bu yan etkinin tedavisi yoktur, bu nedenle antipsikotik kullanan hastaları tedavi eden hekimler bu yan etkinin ortaya çıkmasını önlemek için ellerinden geleni yapmalıdır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır