|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

İlacı Emen Gecikmeli Yiyecekler

Yeni bir ilaca başlıyorsanız, muhtemelen yiyecekleri kullanmadan mı yoksa tüketmeden mi kullanmanız gerektiğini merak ediyorsunuz. Yiyeceklerin varlığı ilacınızın emilimini etkileyebilir. Bazı gıdaların ilacın emilimini yavaşlattığı, ilacın çalışması için geçen süreyi arttıran bir ilaç olduğu bilinmektedir.

İlaç Emme ve Biyoyararlanım

Çoğu ilaç ağızdan alınır. Bu durumda, kan dolaşımınıza emilim için ince bağırsağa ulaşmadan önce midenizden ve karaciğerinizden geçer. Oral yoldan alınan ilaçlar yüzde 100 biyoyararlı değildir. Biyoyararlanım, genel dolaşımınıza ve nihayetinde etki alanına giren etken ilaç bileşeninin miktarını belirtir.

Gecikmeli İlaç Emilimi

İlaç emilimi ince bağırsağınızın erken kısmında meydana gelir. burada geniş yüzey alanı kan dolaşımınıza maksimum emilim sağlar. Gastrointestinal kanalda gıda ve besin varlığı ilaç emilimini yavaşlatır. Uzun süreli emilim süresi, emilen ilaç miktarını etkilemediğinden genellikle bir sorun değildir. Yiyeceklerin gecikebileceği ilaçlar alıyorsanız, tutarlı olun. Bunları rutin olarak aç karnına veya yiyecekle birlikte alınız.

Gıda ile Gecikmeli İlaçlar

Bazı ilaçların, yiyecek ve besin varlığında gecikmeli emilim gösterdiği bilinmektedir. Düşük yağlı bir yemek, bir anti-hipertansif ilaç olan nifedipinin emilimini yavaşlatır. Nifedipinin ortak bir yan etkisi cildin yıkanmasıdır. Bu ilacı yiyecekle birlikte almak yan etkiyi azaltır, ancak etkinliğini etkilemez. Yiyeceklerden gecikmeli emilimi olan diğer ilaçlar arasında asetaminofen, aspirin, furosemid ve fenitoin bulunur.

İlaç Emilimini Geciktiren Yiyecekler

Bazı elyaf türleri ilaç emilimini etkiler. Gıda ürünlerinde koyulaştırıcı olarak kullanılan fermente edilebilir bir lif olan guar sakızı, oral diyabetik ilaçların metformin ve gliburitin emilimini yavaşlatır. Narenciye kabuğu lif, pektin, kolesterol düşürücü lovastatin emilimini azaltabilir. Bir etkileşimi önlemek için ilaç takviyeleri ve yüksek lifli öğünleri ilaçlardan en az 1 saat uzağa alın. Tereyağı ve tam yağlı süt ürünleri gibi yağlı yiyecekler, mide boşalmasını yavaşlatır ve böylece ilaç emilimini sağlar. Bazı ilaçlar aç karnına alınmalıdır.

Diğer Hususlar

Yiyecekler ve besinler vücudunuzun ilaçlar ile ilgilenme şeklini emilimini geciktirmekten daha önemli şekillerde etkileyebilir. Kalsiyum ve diğer mineraller ilaçlara bağlanarak etkinliklerini azaltabilir. Protein emilim için bazı ilaçlarla rekabet edebilir. Domates veya portakal suyu gibi asitli yiyecekler ve içecekler bazı ilaçları tahrip edebilir veya erken çözebilir. Alkol bazı ilaçların metabolizmasını yavaşlatır ve vücudunuzda toksik seviyelere çıkmalarını sağlar. İlaçlarınızı kullanmadan önce daima etiketi okuyun ve sorularınız olursa doktorunuza veya eczacınıza danışın.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]