Multipl skleroz ve karpal tünel sendromu, her biri ayrı bir patofizyolojiye sahip çok farklı iki hastalıktır. Bununla birlikte, multipl skleroz, kol ve el fonksiyonundan sorumlu olan sinir sisteminin bir bölümünü etkilediğinde, semptomları karpal tünel sendromuna oldukça benzer görünebilir.
İki Farklı Hastalık
bağışıklık sistemi, miyeline veya beyin ve omurilikteki sinir liflerinin örtülmesine saldırır. Miyelin tehlikeye girdiğinde sinir sinyalleri anormal hale gelir ve klinik semptomlar duyusal ve motor fonksiyon bozukluğu şeklinde kendini gösterir. Multipl sklerozun erken evrelerinde bu disfonksiyonlar semptomatik olarak diğer koşullara benzer olabilir. Disfonksiyonlar el ve kollarda meydana geldiğinde, karpal tünel sendromunun belirtileri gibi görünebilir. Karpal tünel sendromu, el bileğindeki median sinirin odak foksiyonudur. Sinir sıkışması, duyu ve motor fonksiyon bozukluğu olarak ortaya çıkan sinir sinyallerinde anormallikler oluşturur.
Uyuşma ve Hışıltı Bacak ve kollara lokalize olabilirler ve parastezi ön koldayken karpal tünel sendromu gibi görünebilirler. Bazen kollar uyuyacak gibi hissedebilir ve dokunma hissi de tehlikeye girebilir. Bu semptomlar karpal tünel sendromu semptomlarına benzer. Karpal tünel sendromu gibi, multipl skleroz parastezi de gelip gidebilir. Genellikle, vücudun bir tarafındaki kollarda veya bacaklarda veya sadece alt yarısında uyuşukluk meydana gelir. . Bu semptomlar, karpal tünel sendromu semptomlarına benzer ve hatta her iki hastalığın ortak semptomu olan sertlikle de görülebilir. Uyuşuklukta olduğu gibi, zayıflık genellikle vücudun bir tarafında veya sadece alt yarısında görülür.
Ağrı, Yanma, Kaşıntı
Rahatsız edici ağrı, yanma veya kaşıntı hisleri kollarda olduğu gibi kollarda da ortaya çıkabilir bacaklar, yüz ve gövde. Kola lokalize olduğunda, bu duygular karpal tünel sendromunun semptomlarını taklit edebilir. Multipl skleroz ağrısı çok çeşitli olabilir ve genellikle tarif edilmesi zordur. Yine de, ağrı duygularının çoğu, karpal tünel sendromununkilere benzer görünebilir, çünkü kronik veya akut, sürekli veya aralıklı olabilirler. Ağrı aynı zamanda donuk, ağrılı ağrıdan ateş etmeye, tıpkı karpal tünel sendromunda olduğu gibi elektrik çarpması gibi duyumlara kadar değişebilir.