Beyin, nöron adı verilen bir dizi sinir hücresinden oluşur. Nöronlar biliş, kas hareketi, duyusal bilgi ve duyguların kontrolünden sorumludur. Nöronlar, sinaps adı verilen küçük kavşakları kullanarak birbirleriyle iletişim kurabilirler. Bazen binlerce nöron bir synapse bağlanır. Bir nöron etkinleştirildiğinde, nörotransmiterler adı verilen sinaps özel kimyasallar salgılar. Bu nörotransmiterler sinaps boyunca ilerler ve reseptörler adı verilen diğer nöronlar üzerindeki özel proteinlere bağlanır. Bir nörotransmiter reseptörüne bağlandığında, diğer nöronların kendi sinyallerini göndermesini aktive edebilir veya engelleyebilir. Nörotransmiterin etkisi, kimliğine ve bağlandığı reseptör tipine bağlıdır; Aynı nörotransmitter mevcut reseptörlere bağlı olarak farklı nöronlar üzerinde farklı etkiler yaratabilir.
Anında İlaç Etkileri
Beynin kimyasını değiştirerek beyni etkileyen ilaçlar. DrugAbuse.gov'ın açıkladığı gibi, farklı ilaçlar nöron sinyalini farklı şekillerde etkileyebilir. Bazı ilaçlar, nörotransmiterlere benzer yapıya sahiptir ve nöronlar üzerindeki nörotransmitter reseptörlerine bağlanabilir. Esrar ve eroin, örneğin, beyni bu şekilde etkileyebilir. Kokain ve amfetaminler gibi diğer ilaçlar, nöronları anormal derecede yüksek miktarda belirli nörotransmiterleri serbest bırakmak için uyarır. Kötüye kullanılabilecek ilaçlar aynı zamanda vücudun zevkli duyumlar yaşadığı zaman salınan bir nörotransmiter olan dopamini serbest bırakarak beynin zevk sistemini de aktive eder.
Tolerans ve Bağımlılık
Zamanla beyindeki nöronlar Bu yeni nörotransmiter seviyelerine uyum sağlayın. Genetik Bilim Öğrenim Merkezine göre, vücut nörotransmiterler için reseptör sayısını azaltacaktır. Bu, bu nörotransmiterlerin neden olduğu sinyalleri azaltır. Bu meydana gelirse, tolerans olarak adlandırılır çünkü etkilerini oluşturmak için ilaca daha fazla ihtiyaç duyulur. Beyin iç kimyasını, ilaç etkilerini telafi edecek şekilde ayarladığı için ilacı durdurmak, beynin kimyasının dengesiz hale gelmesine neden olacaktır, ancak bu sefer rahatsız edici bir şekilde. Buna bağımlılık denir ve ilaç geri çekilme semptomlarına yol açar.
, , ] ]