"Uyku Araştırmaları Dergisi" nde 2010 yılında yapılan bir anket, yetişkinlerin% 40'ının uykusuzluk yaşadığını göstermektedir. Bu tür uyku bozuklukları için birçok tedavi seçeneği mevcuttur. Yine de "Prescrire International" konusundaki 2008 tarihli bir inceleme, insanları reçeteli uyku haplarından kaçınmaya teşvik etmektedir. Bu ilaçlar uyku kalitesini artırabilir, ancak aynı zamanda yan etkilere neden olabilirler. "Uyku Tıbbı" nda 2009 tarihli bir raporda, birçok insanın artık bunun yerine reçetesiz tedavileri seçtiği öne sürülüyor. Bu hali hazırda mevcut seçenekler ilaçlar, şifalı otlar ve hormonları içerir. Yine de bu ilaçların sadece birkaçının bilimsel olarak etkili olduğu kanıtlanmıştır.
Diphenhydramine
Diphenhydramine hidroklorür, reçetesiz satılan birçok üründe bulunan bir antihistamin ilaçtır. Uykusuzluk hastalarında 2005 yılında yayınlanan “Sleep” raporunda difenhidramin etkilerine bakıldı. Sonuçlar, 14 gün boyunca uygulanan 50 mg difenhidraminin, uyku etkinliğini arttırdığını ve plaseboya kıyasla uykusuzluk şiddetini azalttığını göstermektedir. İlaç iyi tolere edildi ve etkileri olmadı.
Doksilamin
Doksilamin süksinat, hali hazırda çeşitli ilaçlarda bulunan başka bir antihistamin ilaçtır. "Drug Bank" 2009 güncellemesine göre, reçetesiz temin edilebilen en güçlü hipnotik ilaçtır. "Klinik Farmakoloji ve Terapötikler" konusundaki 1985 tarihli bir çalışma, 25 mg doksilaminin sağlıklı bireylerde çeşitli uyku kalitesi ölçümlerini arttırdığını göstermektedir. Bu etkiler, tek bir antihistamin uygulamasından sonra elde edildi. İlginç bir şekilde, bu deney, 25 mg doksilamin ve 1 g asetaminofen kombinasyonunun daha da büyük etkileri olduğunu da buldu. Bununla birlikte denekler sıklıkla doksilamin aldıktan sonra "uyuşturulmuş" hissettiğini bildirmişlerdir.
Valerian
Valerian, çiçekli bitki Valeriana officinalis köklerinin işlenmesiyle oluşturulan bir bitkidir. Çoğu sağlık gıda mağazasında bitkisel destek olarak bulunur. “Uyku Tıbbı” nda 2010 yılında yapılan bir inceleme, kediotunun reçetesiz bir uyku yardımı olarak vaat ettiğini göstermektedir. Yukarıda belirtilen "Uyku" konusundaki 2005 çalışması, kediotu ve şerbetçiotu kombinasyonunun uykusuzluk şiddetini azalttığını ve 28 günlük tedaviden sonra yaşam kalitesini iyileştirdiğini göstermektedir. Kediotu bu deneyde herhangi bir ters reaksiyona neden olmamıştır.
Kava
Kava, Piper methysticum bitkisinin köklerinden yapılan bir bitkidir. Çoğu sağlık gıda mağazasında bitkisel destek olarak bulunur. "Fitoterapi Araştırması" ndaki bir 2001 raporunda uykusuzluk yaşayan kişilere 6 hafta boyunca sözlü olarak verilen 120 mg kava test edildi. Bulgular kava'nın stresi azalttığını ve uykuyu iyileştirdiğini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, hastaların% 42'si baş dönmesi gibi küçük yan etkiler bildirdi. Ayrıca, bazı kava ürünleri karaciğerde hasara neden olabilir. "Toksikolojik Bilimler" deki bir 2004 analizi, bu sorunun sadece kava bitkisinin köklerini yutarak önlenebileceğini göstermektedir.
Melatonin
Melatonin, epifiz bezi tarafından salınan bir hormondur. Sentezlenebilir ve bir hap formuna konulabilir. Şifalı bitkiler gibi, melatonin çoğu sağlık gıda mağazasında bulunur. “Yaşlanma: Klinik ve Deneysel Araştırma” 2009 yılında yayınlanan bir raporda, 60 geceye verilen 5 mg melatoninin uykusuzluğu olan yaşlılarda uyku kalitesini artırdığı ve depresyon puanlarının düştüğü görülmektedir. Aslında, melatonin bu hastaların çoğunun reçeteli uyku ilacı almayı bırakmasına izin verecek kadar etkiliydi. Melatonin tedavisinin belirgin bir yan etkisi görülmedi.
, , ] ]