Ayrıca metilfenidat adıyla da bilinen Ritalin, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), dikkat eksikliği bozukluğu (ADD) ve narkolepsi tedavisinde kullanılan reçeteli bir uyarıcıdır. AboutKidsHealth'a göre, Ritalin, bazılarını dikkate almamakla birlikte bazı aktivitelere dikkat etmekten sorumlu beyin alanını uyarır, DEHB ve DEHB olan çocukların ilgisiz uyaranları görmezden gelmelerine ve eldeki göreve odaklanmalarına izin verir. Narkolepsiyi tedavi etmek için kullanıldığında, Ritalin beyni uyanıklığı artırmak için uyarır.
Davranış Değişikliği
DEHB ve DEH'li çocuklara genellikle psikolojik, eğitimsel ve sosyal terapötik önlemleri içeren bir tedavi planının bir parçası olarak Ritalin verilir. Ritalin kullanımı ile görülen olumlu davranış değişiklikleri arasında iyileştirilmiş sabır, azalan kıpırdatma, iyileştirilmiş duygusal kontrol, iyileştirilmiş dikkat ve odaklanma, daha iyi sosyal ilişkiler, iyileştirilmiş örgütsel beceriler ve benlik saygısında artış sayılabilir. PediatricNeurology.com'a göre, Ritalin alan çocuklarda inat ve saldırganlık azalabilir. Ek olarak, okul çalışmalarının ve ev ödevlerinin tamamlanmasında da bir iyileşme olabileceği de belirtilebilir. Yan etkileri mide ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık ve kilo kaybı olabilir. RxList.com'a göre, Ritalin bir yemekten 30 ila 45 dakika önce veya tıbbi olarak yönlendirildiği zaman en iyi şekilde çalışırken, mide veya iştahsızlık yaşayan çocuklar bu ilacı atıştırmalıkla veya yemeklerden sonra alabilirler. İştah kaybı tipik olarak kendi kendine çözülür. Daha küçük, daha sık yemekler, ağız bakımının sık olması gibi yardımcı olabilir. Bulantı veya kusma yaşayan daha büyük çocuklar, sert, şekersiz şekeri emmekten de yararlanabilirler.
Duygusal ve Davranışsal Yan Etkiler
Tipik olarak ve DEHB ve ADD, Ritalin ile ilişkili diğer davranışsal sorunları tedavi etmek için reçete edilirken kullanım, bazı hastaların duygusal ve davranışsal yan etkiler yaşamasına neden olabilir. KidsHealth.org'a göre, olası yan etkiler arasında sinirlilik, heyecanlanma, duygusal iniş ve çıkışlar, uykusuzluk ve baş dönmesi olabilir. Ritalin alan çocuklar, kafein ve çikolata alımını sınırlamalıdır, çünkü bu ilaçla kullanımları sinirlilik ve titremeyi artırabilir. Ritalin kullanımı ile baş ağrısı, huzursuzluk, kranklanma, ağlama, duygusal hassasiyet, kas tikleri veya seğirmeler ve sinir alışkanlıkları da ortaya çıkabilir. Ek olarak, bazı çocuklar bu ilaç günün sonuna doğru yıprandığından daha hiperaktif ve karamsar olabilir.