Kan hücresi sayısı, üç tür hücrenin seviyesini kontrol eden bir laboratuar testidir: vücudun dokularına oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri; kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan trombositler; ve enfeksiyonlarla savaşan beyaz kan hücreleri. Hücre sayımı, sağlık sağlayıcıların enfeksiyonları, iltihapları ve alerjik reaksiyonları taramak için kullandıkları değerli bir laboratuar çalışmasıdır.
Türleri
MedlinePlus'a göre, lökositler olarak da bilinen beş beyaz kan hücresi türü vardır. enfeksiyonlarla savaşan hücreler: bazofiller, eozinofiller, lenfositler, monositler ve nötrofiller. Bu hücre türlerinin her birinin belirli bir işlevi vardır. Nötrofiller genellikle bakteriyel enfeksiyonlarla savaşır; eozinofiller alerjik reaksiyonlar veya paraziter enfeksiyonlar sırasında yükselebilir; lenfositler viral enfeksiyonlarda yükselebilir; monositler virüslerle, parazitlerle ve tüberküloz gibi enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur; Bazofiller de vücudun alerjik tepkisine katılırlar.
Efektler
Bir enfeksiyon sırasında vücudunuz daha fazla sayıda beyaz kan hücresi üretir. Buna lökositoz denir. Enfeksiyon tipine bağlı olarak, spesifik beyaz kan hücresi tiplerinden biri diğerlerinden daha fazla yükseltilebilir. Örneğin, bakteriyel enfeksiyonlar sırasında, nötrofiller yükselir. Ciddi bakteriyel enfeksiyonlar sırasında, vücut öylesine hızlı bir şekilde nötrofiller üretmeye başlar, bantlar olarak adlandırılan, kan akışındaki olgunlaşmamış nötrofilleri içine almaya başlar. Çok fazla sayıda gruba bantemi veya hücre sayısında sola kaydırma denir.
Fonksiyon
Beyaz kan hücreleri, vücut bir enfeksiyon tespit ettiğinde bağışıklık sistemi ile uyum içinde çalışır. Kemik iliği onları üretir ve sayılarını gerektiği gibi artırır veya azaltır. Puget Sound Blood Center'a göre, kan dolaşımında bir enfeksiyon ortaya çıktığında, lenfositler istilacı patojenleri nötrofiller ve monositler tarafından yok edilmek üzere işaretleyen antikorlar üretir. Bir monosit şekli olan makrofajlar aslında bakterileri içine çeker ve çeşitli kimyasallar ve enzimlerle yok ederler.
Önemi
Bazı enfeksiyonların bir başka etkisi de beyaz kan hücresi sayımını düşürmektir. Beyaz kan hücrelerinin seviyesindeki bir azalmaya lökopeni denir. MedlinePlus'a göre, parvovirüs gibi bazı virüslere sahip enfeksiyonlar, kemik iliğinde bu hücrelerin üretimini baskılayabilir. Nötropeni adı verilen nötrofil sayısındaki azalma, vücudun savunmasını engelleyebilir. Bu ciddi bakteriyel enfeksiyonlara neden olabilir.
Uyarı
Enfeksiyonlar, beyaz kan hücrelerinin seviyesinin artmasının en yaygın nedenlerinden biri olmasına rağmen, diğer durumlar aynı reaksiyona neden olabilir. Örneğin, beyaz kan hücrelerinin kanseri olan lösemi, bu hücrelerin sayısında ve fonksiyonunda anormallikler gösterebilir. Aslında sık veya tekrarlayan enfeksiyonlar löseminin ana semptomlarından biridir.
, , ] ]