Multipl miyelomda, kusurlu plazma hücreleri kemik iliğinde kontrolsüz bir şekilde bölünerek normal hastalıklarla mücadele hücrelerini dışarı atar. Bu, zayıf bir bağışıklık sistemine ve kemiklerde ve böbreklerde hasara yol açar. Celgene tarafından üretilen Revlimid, multipl miyelom tedavisinde kullanılan yeni bir immünomodülatör ilaçtır. Yapısal olarak talidomide benzer, ancak daha az yan etki ve daha yüksek etkiye sahip olacak şekilde bilim adamları tarafından değiştirilmiştir. Mayo Clinic'e göre, birçok doktor relaps olmuş miyelom hastalarını tedavi etmek için talidomid yerine seçti. Revlimid'in genel adı lenalidomid'dir.
Eylem Mekanizması
Uluslararası bir Miyelom Vakfı'na göre, bir immünomodülatör ilaç olan Revlimid, hatalı bağışıklık fonksiyonuna karşı birçok eylemde bulunur. Kanser hücrelerini öldürmeye yardımcı olmak için özel beyaz kan hücrelerinin aktivitesini arttırır. Genel bir immün tepkiye neden olur ve iltihabı önler. Revlimid ayrıca bir büyüme faktörü inhibitörüdür. Miyelom hücrelerinin ölmesini programlar ve dayandıkları yeni kan damarlarının büyümesini önler. Ayrıca, miyelom hücrelerinin kemik iliğindeki diğer hücrelere yapışma yeteneklerini de sınırlar.
Endikasyonları
Revlimid, daha önce başka bir tedaviye sahip olan multipl miyelomlu kişilerde kullanım için onaylanmıştır. Mayo Clinic’e göre, doktorlar genellikle yeni tanı almış olan hastalıklar için de Revlimid kullanıyor. Relaps olmuş miyelom hastalarına, iki ajanın birlikte tek başına her iki ajandan daha etkili olduğunu gösteren araştırma sonucunda deksametazon ile reçete edilir.
Revlimid Nasıl Alınır
Revlimid ağızdan alınır, hap olarak. Hastalar 21 gün boyunca günde bir kez alırlar, sonra 22 ila 28 günlerinde dinlenirler. Bundan sonra tekrar tedavi döngüsüne başlarlar. Yan etkilere bağlı olarak, doktor gelecek ay için dozajı değiştirebilir. Hamile olabilecek hastaların, potansiyel olarak doğum kusurlarına neden olacağı için Revlimid kullanmamaları önerilmektedir. Ayrıca, araştırmacıların Revlimid'in semende geçip geçmediğini bilmedikleri için, tedavinin sona ermesinden 4 hafta öncesine kadar erkeklerin koruma kullanmaları önerilir.
Yan Etkiler
Amerikan Kanser Derneği'ne göre, en çok Revlimid'in sık görülen yan etkileri düşük kan sayımı, trombositopeni denilen trombositler ve nötropeni denilen beyaz kan hücreleridir. Nöropati, ağrılı sinir hasarı da görülebilir. Revlimid alan hastalar, damarlardaki ve akciğerlerdeki kan pıhtıları için daha yüksek bir risk taşır. Nefes darlığı, göğüs ağrısı ve kol veya bacaktaki kızarıklık veya şişlik, kanın pıhtılaşması belirtileridir ve derhal tıbbi yardım alınmasını gerektirir. Doğum kusurları ile bağlantılı olan talidomide kimyasal olarak benzer olduğu için, Revlimid yalnızca özel bir dağıtım programına kayıtlı doktor ve eczacılardan temin edilebilir. Revlimid alan kadınların hamile kalmaktan kaçınmaları tavsiye edilir.
Expert Insight
Birçok onkolog şimdilerde Revlimid'i haftada sadece bir kez daha düşük bir dozda verilen deksametazon ile reçete ediyor. Uluslararası Miyelom Vakfı'na göre, çalışmalar Revlimid'i düşük doz kemoterapiyle birleştirmenin eski yaklaşımdan daha etkili olabileceğini gösteriyor. Ayrıca, araştırmacılar bazı hastalarda Revlimid'i kendileri kullanmayı düşünüyorlar.
, , ] ]