| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar |

Sağlığı ve Hastalıkları

CPAP

'nin Fizyolojik Etkileri

​​Sürekli pozitif hava yolu basıncı veya CPAP, hava yoluna sürekli bir pozitif basınç seviyesi sağlayarak hastaların oksijenlenmesini iyileştirme yöntemidir. Uyku apnesi veya bazı akciğer hastalıkları bulunan hastalarda, son kullanma süresinin sonunda basınçta bir düşüş, ya uyku apnesinde olduğu gibi üst solunum yolunun veya alt hava yolundaki alveollerin çökmesine neden olur. "Klinik Anesteziyoloji" ye göre, bir CPAP makinesini kullanarak hava yollarına sabit bir basınç seviyesi sağlamak, bu çökmeyi önler ve bu nedenle hastanın kanlarına soluduğu havadan aktarılan oksijen miktarını arttırır. Bununla birlikte, bu teknik aynı zamanda bazı olumsuz etkilerle de ilişkilidir.

Akciğerlerde Faydalı Etkiler

Uyku apnesi olan hastalarda, üst solunum yollarındaki kas tonusunda bir düşüş uykuya dalmaya neden olabilir veya bu hava yollarının tamamen çökmesi. Bu, hava yolu açıklığını geri kazanmak için uyku sırasında nefes alma, horlama ve ani uyanmanın durmasıyla sonuçlanır. Nihai sonuç, kesintili uyku nedeniyle gün boyunca yorgunluğun artmasıdır. Aynı zamanda kalp ve akciğerlerde uzun süreli hasarlara neden olabilir. Bir CPAP makinesi, üst solunum yolunun bu çökmesini önler.

Ek olarak, bir hastanın solunum yollarının sonunda alveoller olarak bilinen mikroskobik hava keseleri, hastanın belirli tür akciğer hastalıkları olduğunda çökebilir. Bu alveollerin çöktüklerinde açılmaları çok zordur, bu da büyük miktarda gelen baskı gerektirir. Bu, solunum işini arttırır ve ciddi durumlarda solunum yetmezliğine yol açabilir. Bir CPAP cihazı da bunu önlemek için çalışır.

Akciğerlerdeki Olumsuz Etkiler

Hava yollarına sabit bir basınç seviyesi sağlanması, akciğerlerde bazı olumsuz etkilere neden olabilir. Hava yolunun sonundaki alveoller çok fazla dağılırsa, oksijeni toplamak ve CO2'yi düşürmek için normalde yakındaki kan akışını engellerler. Bu kan akışının engellenmesi, genellikle deadspace olarak bilinen oksijen ve CO2 değişimine katılmayan gazla sonuçlanır. Aşırı boş alan, etkisiz havalandırmada olduğu gibi kesinlikle oksijene müdahale eder. Ek olarak, akciğerlerde çok fazla basınç olması solunum yollarında travmaya neden olabilir. Alveoller havanın akciğer, göğüs veya cilt dokusuna sızmasına neden olarak hasar görebilir. Bu, pnömotoraks gibi potansiyel ölümcül komplikasyonlara neden olabilir.

Diğer Olumsuz Etkiler

CPAP tarafından verilen aşırı basınç, hava yollarının dışında komplikasyonlara da neden olabilir. Hava yollarında artan basınç, kalp fonksiyonunu etkileyebilen, intratorasik boşlukta doğrudan artan basınca dönüşür. Venöz kanın kalbe dönüşü, kısmen inspirasyon sırasında meydana gelen negatif intratorasik basınçla gerçekleştirilir. "Yoğun Bakım Prensipleri", pozitif basınçla bu negatif intratorasik baskıya müdahale etmenin, önceden mevcut kalp rahatsızlığı olan kişiler için potansiyel olarak tehlikeli olabilecek, azalmış kalp debisine neden olabileceğini belirtir. Bu ayrıca böbreklere ve karaciğere giden kan akışını azaltır ve bu organların hastalıkları için potansiyel olarak sorunlara neden olur.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com