Taş olarak da bilinen Tartar, dişlerinizde oluşan sert sarımsı mineral bir tortudur ve periodontal hastalığa neden olabilir. Tuzlar, yiyecekler ve diğer döküntüler çoğu zaman dişlerinizin arasında tutulur ve sonunda plak oluşturur. Enkaz toplanmaya ve sertleşmeye devam ettikçe tartar oluşturur. Düzgün fırçalama, diş ipi ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları sayesinde tartar oluşumu kolayca önlenebilir. Ancak, bir kez ortaya çıktığında, tartar sadece bir diş hekimi tarafından çıkarılabilir. İki tür tartar vardır: diş eti çizgisinin üzerinde meydana gelen supginggingival ve dişeti çizgisinin altında oluşan subgingival.
Tartarı diş ipliği ile kazıyın. Tartar dişlerinizde sarı-kahverengimsi bir renk değişikliği olarak öne çıkıyor. Tüm noktalara çarptığınızdan emin olmak için yanan bir ayna kullanmalısınız. Boyunca tükürüp duruladığınızdan emin olun.
Altı ayda bir temizleme veya ölçeklendirme zamanlayın. Diş hekiminiz, dişeti biriktirmek için özellikle dişeti çizgisinin altında olmak üzere birkaç alet kullanarak tartarı temizleyecektir. Diş hekiminiz dişeti yüzeyini de parlatır - diş eti hastalığının başlangıcını önlemeye yardımcı olmak için.
Tartar kontrollü diş macunu kullanarak günde iki kez fırçalayın. Bu diş macunları genellikle tartarın diş eti çizgisinin altında oluşmasını önlemeye yardımcı olmakla birlikte, özellikle de kalkülün çıkarılmasında etkili değildir. Ulaşılması zor noktaları fırçaladığınızdan emin olun: diş etinin altında, dişlerinizin arkasında ve aralarındaki boşluklarda. Ayrıca düzenli olarak diş ipi tutmalı ve antiseptik oral temizleyici veya hidrojen peroksit kullanarak gargara yapmalısınız. Şeker ve gazlı içeceklerden uzak durmaya çalışın. Çoğu diş hekimi ayrıca sigara içmek ve sert alkollü içki içmekten kaçınmanızı önerir.