Asit dişlerinizin yüzeyini parçaladığında boşluklar veya çürükler adı verilen küçük deliklere neden olduğunda diş çürüğü oluşur. Kalsiyum diş yapmak için gerekli olduğu için diş çürümesini önlemede yardımcı olabilir. Ağız hijyenini iyileştirmek için bazı basit adımlar kullanılarak diş çürümesi de önlenebilir.
Diş Çürümesinin Nedenleri
Diş çürümesine katkıda bulunan temel faktörlerden biri de ağızda yaşayan asit üreten bakteriler, özellikle de Streptococcus'tur. mutans türleri Merck Manual, diş çürümesinin birçok formda gelmesine rağmen, en yaygın olanlardan birine, bakteri diş yüzeyindeki kalsiyumu erittiği zaman meydana gelen pürüzsüz yüzey çürümesi denir. Dişlerdeki doğal olarak oluşan çukurlar ve çatlaklar, bakterilerin yuvalanma yeri olarak da görev yapabilir, ayrıca dişin kalsiyum bakımından zengin yüzeyinde aşınmasına izin verir.
Kalsiyum Emme ve Diş Çürüğü
Kalsiyum olmasına rağmen Dişlerde önemli bir bileşen olan kalsiyum alımı ve diş çürümeleri hakkında çok fazla araştırma yoktur. 1984 tarihli "Caries Research" dergisinde yayınlanan bir çalışmada, çocuklarda kalsiyum alımı ile oyuklar arasında bir bağlantı bulunamamıştır. 1994 tarihli "Florür" sayısında yayınlanan başka bir çalışmada, düşük kalsiyum alımı olan çocuklarda daha yüksek oranda boşluk görülmüştür. Bununla birlikte, bu çalışma Hindistan'daki çocuklar üzerinde yapıldı ve sudaki florid düzeyleriyle de ilgilendi, bu nedenle gelişmiş ülkelerdeki çocuklar için geçerli olup olmadığı açık değil.
Kalsiyum İçeren Diş Macunu
Tüketici daha fazla kalsiyum diş çürümesinin önlenmesine yardımcı olmayabilir, kalsiyum içeren diş macunu faydalı olabilir. 2013 tarihli "Caries Research" dergisinde yayınlanan bir çalışmada, arginin içeren bir diş macununun - bir amino asitin - bir kalsiyum bileşiğinin, boşlukların önlenmesinde standart diş macunlarından daha iyi olduğu bulundu. Bu, bazı formlardaki kalsiyumun dişlerin güçlendirilmesine ve onarılmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Diş Çürümesini Önleme
Diş çürümesini önlemenin temel dayanağı, günde en az iki kez diş fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı içeren iyi ağız hijyenidir. ", 1] ,Şekerler asit üreten bakteriler için yakıt sağladığından, şekerlemelerden kaçınılmalıdır. Mümkün olduğunda, şekerli yiyecekleri yedikten sonra su veya fırça için. Hem içme suyunda hem de diş macununda bulunan florür, dişleri sertleştirebilir ve aside daha dayanıklı hale getirir.
, , ] ]