Çoğu insan genç olarak sivilce kazanır. Aslında, Amerikan Dermatoloji Akademisi'ne göre, tüm gençlerin yüzde 85'i her yıl sivilce yaşamaktadır, bu nedenle yetişkinliğe geçiş neredeyse bir haktır. Sivilce vakalarının çoğu, reçetesiz satılan tedaviler veya bir dermatologdan gelen reçetelerle çözülür. Fakat aniden kilo alan ve sivilceyi geliştirmeye başlayan bir kadınsanız, polikistik over sendromu (PKOS) olarak adlandırılan daha ciddi bir sağlık durumunuz olabilir.
Nedenleri
Akne vücudun hormonları işaret ettiğinde ortaya çıkar. yağ bezlerinin çok fazla sebum üretmesi, cildin nemli kalmasını sağlayan yağdır. Bu yağ, ciltte büyük miktarlarda bulunduğunda, dakikadaki kıl foliküllerinde ve gözeneklerinde tıkaçlar oluşturarak sivilce patlamalarına yol açan tıkanmalara neden olabilir. Ek olarak, aşırı yağlı cilt bakterilerin çoğalmasını teşvik eder, bu da etkilenen gözeneklerde iltihaplanma ve enfeksiyona neden olur.
Belirtiler
Bir kadın yumurtalıkları kistlerle veya sıvı dolu keselerle doldurduğunda PKOS ortaya çıkar. Sivilce ve kilo alımının yanı sıra, PKOS semptomları düzensiz veya eksik adet döngüsü, kısırlık, yüz ve göğüste kıllanma, inceltme kılları veya erkek tipi kellik ve uyku apnesidir. Vücudun çok fazla androjen tipi hormon ürettiği hormonal bir dengesizlik, PKOS'da görülen çeşitli semptomlara neden olur.
PKOS Tedavisi
PKOS için bir tedavi yoktur, ancak semptomları iyi yiyerek kontrol edebilirsiniz ve kilo kaybetmek. Hamile kalmak istemeyen kadınlar, yüz kılı ve düzensiz adet döngüsü gibi akne ve diğer PKOS semptomlarını azaltmaya yardımcı olan doğum kontrol haplarını da düşünebilirler. Bazı doktorlar PKOS'lu kadınlar için diyabet ilacı metformini reçete eder; metformin, kilo vermenize, androjen üretiminizi düşürmenize ve kan şekerinizi kontrol etmenize yardımcı olabilir. bu tıbbi durum için daha ileri testlerden geçmeleri gerekir. Tabii ki, kilo alan ve akne gelişen herkesin PKOS'u yoktur; Bazı durumlarda, yanlış yiyeceklerin çok fazla miktarda tüketilmesi hem akne hem de kilo alımına katkıda bulunabilir.
Amerikan Dermatoloji Akademisi'ne göre, bazı araştırmacılar, rafine karbonhidratların aşırı tüketilmesinin, örneğin ekmeklerde, hamur işlerinde, makarnalarda ve Batı diyetinde yaygın olan diğer yiyeceklerde bulunanlar akneye katkıda bulunabilir. Tabii ki, potansiyel olarak aşırı gıda tüketimi de kilo alımına neden olabilir. Yeterli araştırma yapılmadı, ancak birkaç küçük çalışma, düşük glisemik indeksli karbonhidratlar içeren dengelenmiş bir diyetin bol miktarda meyve, sebze ve yağsız et içeren akne frenlemesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.