Östrojen, çoğunlukla yumurtalıklar tarafından üretilen dişi bir hormondur. Adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olmak, kemik yoğunluğunu korumak ve uterus büyümesini arttırmak gibi birçok amaca hizmet eder. Östrojen seviyelerindeki dengesizlik birçok soruna ve semptomlara neden olabilir. Anormal kanama, kısırlık ve menopoz, hepsi östrojen dengesizliklerinden kaynaklanabilir. Östrojen seviyelerini belirlemek için basit bir kan, idrar veya tükürük örneği değerlendirilebilir. Seviyeler değerlendirildikten sonra, tedavi hormonal dengesizliklerin semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Estrogen
Hipofiz bezinde bir grup hormon olan östrojen üretilir ve temel olarak kadın cinsiyet organlarının gelişiminden sorumludur. . Üç fraksiyondan oluşur: Menopozdan sonra mailyen meydana gelen estron; Yumurtalıklarda üretilen ve yumurtlamadan sorumlu olan ve gebe kalmayı ve hamileliği etkileyen estradiol; ve genellikle hamilelik sırasında ortaya çıkan östriol. Bu üç grubun tümü östrojen testi sırasında ölçülür.
Normal Seviyeler
Normal östrojen aralığı hastanın yaşına bağlı olarak değişir. Tipik olarak, 20 ila 29 yaşları arasındaki bir kadın, ortalama 149 pg /ml seviyesine sahip olacaktır (mililitre başına piktogram). 30 ila 39 yaşları arasında bir kadın, 210 pg /ml seviyesini ortalama olarak alacaktır. Ve 40 yaşın üstünde olanlar ancak menopozda olmayanlar ortalama 152 pg /ml seviyesine sahip olacaktır. Bu ortalama seviyeler, her bir kadının adet döngüsüne bağlı olarak günden güne değişebilir. Buna menopoz, anoreksi ve Turner Sendromu neden olabilir. Aşırı dayanıklılık egzersizi de östrojen seviyelerini azaltabilir. Düşük östrojen seviyelerinin semptomlarından bazıları yorgunluk, sıcak basmalar, gece terlemeleri, vajinal kuruluk ve konsantre olmaktır. Düşük östrojen seviyeleri tükenmiş ve bitkin hissetmenize neden olabilir.
Yüksek Östrojen Seviyeleri
200 pg /ml'nin üzerindeki seviyelerin yüksek olduğu kabul edilir. Obezite, kardiyovasküler hastalık ve sindirim problemleri nedeniyle östrojen seviyeleri yükselebilir. Stres ayrıca yüksek östrojen seviyesine de katkıda bulunabilir. Östrojen seviyelerinin yüksek belirtileri anksiyete, depresyon, ruh hali değişiklikleri ve uykusuzluktur. Östrojen seviyelerini normal seviyelere düşürmek önemlidir, çünkü yüksek östrojen düzeyleri de meme ve rahim kanseri ile ilişkilidir.
Tedaviler
Östrojen dengesizliği tedavisi egzersiz ve sağlıklı beslenmeyi içerecektir. Diğer bazı tedaviler östrojen replasman tedavisi ve alternatif ilaçlar içerebilir. Östrojen replasman tedavisi, rahim kanseri, kalp hastalığı ve inme arasındaki olası bağlantı nedeniyle kullanımda bir azalma gördü. Tüm tedavileri bir hekimle görüşmek ve östrojen seviyelerinin izlenmesini sağlamak için önerilen tedavi sürecini takip etmek önemlidir.