|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Yağ Bazlı Boya Astarının Solunum Tehlikeleri Nelerdir?

Boya, solvent, bağlayıcı, katkı maddesi ve pigment gibi kimyasal maddeler birleştirilerek yapılır. Lateks boya su bazlıdır, yani ana madde sudur. Diğer ana boya kategorisi yağa dayalıdır, yani ana bileşen bir çeşit organik çözücüdür. İkisinden yağ esaslı boya daha sağlamdır ve normalde banyo ve mutfak gibi yüksek nemli alanlarda dışında kullanılır. Solunduğunda da genellikle daha toksiktir.

Soluma

Yağ bazlı boyadaki baz solvent, mineral alkoller, toluen, ksilen veya başka bir petrol türevi olduğu için, solunması şaşırtıcı değildir. Bu tür boyalardan çıkan dumanlar tamamen güvenli değildir. İzlenmesi gereken semptomlar arasında baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi veya aşırı yorgunluk sayılabilir. Havalandırması iyi olmayan bir alanda boyanıyorsanız veya iyi hava akımı olsa bile uzun süre dumanlara maruz kalıyorsanız, bu etkiler daha belirgin olabilir. Bu semptomları hafifletmenin en iyi yolu boyama alanından uzaklaşmak ve solunum sisteminizi temizlemek için biraz temiz hava bulmaktır.

Uzun Vadeli Riskler

Kendinizi bu dumanlara maruz bırakmaya devam ederseniz haftalar, aylar hatta yıllar boyunca hasar iç organlarda kendini göstermeye başlayabilir. Uzun süreli soluma böbrek, karaciğer ve kan problemlerine yol açabilir. Özellikle bir sprey kutusundan boya dumanlarının bilerek koklanması, ilk olayda geri dönüşü olmayan beyin hasarına ve hatta ölüme neden olabilir.

Çocuklar

Beklediğiniz gibi, çocuklar tarafından yağ bazlı boya solunmasının zararlı etkileri erişkinlere göre daha hızlı bir şekilde oluşabilir. Küçük çocuklar resim alanından ve açık boya tenekelerinden uzak tutulmalıdır. Herkesin korunması için, boyanan odadaki açık pencereye bir kutu vantilatör koyunuz, işaret ederek dışarının zehirli dumanlarının çıkmasını sağlayınız. Boya yapıldıktan sonra fanı 48 saat daha bu şekilde tutmaya devam edin ve bu süre zarfında odayı mümkün olduğunca az kullanmaya çalışın. Boya ne kadar hızlı kurursa, sağlık tehlikesi o kadar çabuk geçer.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]