Dikkat eksikliği /hiperaktivite bozukluğu (DEHB), dikkatin sürdürülmesinde ve hiperaktivite ve dürtüsellik kontrolünde zorluk çeken bir çocukluk çağı bozukluğudur. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, 5-17 yaş arasındaki çocukların yüzde 7'sinde DEHB tanısı var. Üç farklı DEHB seviyesi veya türü vardır: ağırlıklı olarak dikkatsiz, ağırlıklı olarak hiperaktif /itici ve birleşik tip.
Dikkatsizce Dikkatsiz Tipi
“Zihinsel Bozuklukların Teşhis ve İstatistik El Kitabı” na göre, 4. basım, metin revizyon (DSM-IV-TR), dikkatsiz DEHB tipi olan çocuklar temel olarak aşağıdaki belirtileri gösterir: 1. Çalışmalarında detaylara ve dikkatsiz hatalara dikkat edilmemesi. 2. Başkaları onlarla konuşurken dinleme konusunda başarısızlık. 3. Talimatları takip etme ve işleri bitirme zorluğu. 4. Bir faaliyete dikkat edilmesini sağlamada sorun. 5. Okul çalışması gibi yoğunlaşma ve çaba gerektiren etkinliklerden kaçınma veya bunlardan kaçınma. 6. Düzenli kalmakta zorluk. 7. Görevlerinden ayrı olarak gürültü veya olaylardan kolayca rahatsız olma. 8. Ev ödevi veya dişlerini fırçalama gibi önemli eşyaları veya rutinleri unutama eğilimi. 9. Genellikle oyuncaklar, kalemler, ev ödevleri, vb. Eşyaları kaybeder. Ayrıca bazı hiperaktivite ve dürtüsellik belirtileri olsa da, bu belirtiler daha az endişe vericidir. Robert Weis tarafından “Anormal Çocuk ve Ergen Psikolojisine Giriş” bölümünde açıklandığı gibi, dikkatsiz tipteki çocuklar daha sonra gözden kaçabilir ve davranışları yıkıcı olmadığı için teşhis edilebilir. Derste odaklanamayacak gibi görünen, unutkan ve dikkat dağıtıcı görünebilirler. Bu türe sahip diğer çocuklar, dikkatlerini bir göreve devam edememiş, hayal kırıklığına uğramış veya hayal kırıklığına uğramış gibi görünebilirler.
Çoğunlukla Hiperaktif /Dürtüsel Tip
, metin revizyonu (DSM-IV-TR), hiperaktif /dürtüsel tipi olan çocuklar temel olarak aşağıdaki belirtileri gösterir: 1. Sandalyelerinde kıpırdatmak veya kıvranmak. 2. Uygun olmayan zamanlarda, sürekli koşu veya tırmanma. 3. Okulda veya evde otururken koltuklarını terk etmek. 4. Hareket halindeyken sürekli, çok fazla enerji tüketerek görünmek. 5. Sürekli konuşmak. 6. Sessizce oynarken zorluk. 7. Oyun ve etkinliklerde sıra beklemede mücadele etmek. 8. Başkalarını rahatsız etmek veya başkalarının faaliyetlerine müdahale etmek. 9. Diğer kişi konuşmadan önce cevapları bulanıklaştırmak.
Bu çocuklar dikkatsizlik belirtileri de gösterebilirler, ancak bunlar diğer tiplerin teşhisini garanti edecek kadar yaygın değildir. Weis'e göre, daha küçük çocuklara bu tip teşhis konması daha olasıdır. Bu çocukların daha sonra birleşik tip için kriterleri karşıladığı düşünülmektedir, ancak onların yıkıcı davranış semptomları daha önce belirgindir.
Kombine Tip
Kombine DEHB tipi kriterlere uyan çocuklar, dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik. Temel olarak, daha önce belirtilen türlerin her ikisi için de kriterleri karşılamaktadır. Weis'in açıkladığı gibi, kombine tipteki çocuklar en ciddi şekilde etkilenmiş görünmektedir. Dikkatleri dağılmış, sürekli hareket eden, itici, yıkıcı ve düzensiz olarak algılanmaktadırlar. Davranışlarını engellemek için mücadele ediyorlar. Dikkatsizlik ve hiperaktif ve dürtüsel davranıştaki sorunların kombinasyonu, bu çocuklar için önemli zorluklara yol açmaktadır. DEHB tanısı konan çocukların çoğunluğu kombine tiptedir.
, , ] ]