|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Normal Testosteron Aralığı Nedir?

Testosteron, birincil erkeklik hormonudur. Cinsel özelliklerin gelişmesinden, kas kütlesinin ve diğer vücut özelliklerinin korunmasından sorumludur. Testosteron ayrıca, kadınlarda, öncelikle östrojen oluşturmanın öncüsü olarak rol oynar. Normal testosteron seviyeleri erkeklerde kadınlardan daha yüksektir ve yaş ve gelişimine cinsel evreye bağlıdır.

Testosteron

Erkeklerde testosteron, adrenal bezlerde daha az miktarda yapılan testislerde uzmanlaşmış hücreler tarafından üretilir. . Yumurtalıklar, adrenal bezlerin ve yumuşak dokuların bir katkısıyla menopoza girmeden önce kadınlarda testosteronun ana kaynağıdır. Kan dolaşımınızda dolaşan testosteronun çoğu, bir taşıma proteinine sıkıca tutturulur ve bu da dokulardaki aktivite için kullanılamaz hale gelir. Hormonun daha küçük miktarları, protein albümine gevşek bir şekilde tutturulur veya herhangi bir protein içermeyen dolaşıma girer. Bu testosteron formları biyolojik olarak aktif veya biyolojik olarak kullanılabilir.

Testosteron Etkileri

Testosteron ana androjenik veya erkek kategorisidir. Hem erkek hem de kadınlarda normal cinsel gelişim için gereklidir. Testosteron, erkeğin dış cinsel organının gelişmesinden ve ergenlikte vücut değişimlerinin, sesin derinleşmesi, üreme organlarının olgunlaşması ve yüz ve kas tüylerinin uzaması dahil olmak üzere sorumludur. Kadınlarda, testosteron öncelikle östrojen üretimi için bir öncü moleküldür, ancak ergenlik döneminde kasık kıllarının büyümesinde de rol oynar. Testosteron, her iki cinsiyette de kas kütlesini ve kemik yoğunluğunu korumaya yardımcı olur ve davranışı etkilemede rol oynar.

Erkek Testosteron Düzeyleri

Erkeklerde normal testosteron düzeyleri yaşla birlikte belirgin şekilde değişir. Doğumdan sonraki ilk birkaç ay boyunca, seviyeler yaklaşık 70 ila 345 ng /dL arasında değişir, ardından Quest Diagnostics laboratuvarlarında ölçüldüğü gibi, yaşları 8 ila 10'a kadar 10 ng /dL'nin altına düşer. Ergenliğin başlamasıyla birlikte, seviyeler gençlik dönemlerinde kademeli olarak 1.000 ng /dL'ye kadar yükselir. Normal yetişkin değerleri 250 ila 1.100 ng /dL arasında değişmekte olup, bir kişinin testosteron seviyesi 30 yaşından sonra bu aralıkta yavaşça düşmektedir. Farklı laboratuarlar kullanılan test yöntemine bağlı olarak biraz farklı normal değerlere sahip olabilir. br>

Kadınlarda testosteron düzeyleri benzer ancak daha bastırılmış yaşla ilgili değişimler göstermektedir. Seviyeler, doğumdan sonraki ilk birkaç ayda, yaklaşık 10 ila 25 ng /dL arasında değişen en yüksektir. Testosteron daha sonra ergenliğin başlangıcına kadar 20 ng /dL'nin altına düşer; bu sırada hormon yine 40 ng /dL'ye kadar yükselir. Daha sonra seviye 2 ila 45 ng /dL arasında bir yetişkin olarak dengelenir.

Anormal Seviyeler

Birçok farklı tıbbi durum anormal bir testosteron seviyesine neden olabilir. Test genellikle erken veya gecikmiş ergenlik, erektil disfonksiyon veya erkeklerde kısırlık için yapılır. Düzensiz adetler, doğurganlık sorunları, sıradışı saç uzaması veya diğer erkekleşme değişiklikleri kadınlarda test yapılmasına neden olabilir. Testosteron test sonuçlarının sağlık bakımı pratisyeninizle birlikte belirti, semptom ve diğer test bulgularıyla birlikte yorumlanması gerekir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]