|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Ruh Sağlığı | şizofreni
Sağlığı ve Hastalıkları

Şizofreni Nüksetmesinden Nasıl Korunulur?

Şizofreni, kişinin düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını etkileyebilen ciddi bir akıl hastalığıdır. Şizofreninin tedavisi olmasa da insanların semptomlarını yönetmelerine ve tatmin edici hayatlar yaşamalarına yardımcı olabilecek tedaviler vardır. Şizofreniyi yönetmenin önemli bir kısmı, semptomların bir miktar iyileşme döneminden sonra geri döndüğü nüksetmeyi önlemektir. Şizofreni nüksetmesini önlemeye yardımcı olacak bazı ipuçları:

1. İlaçlarınızı reçete edildiği şekilde alın . Şizofreni semptomlarını yönetmenin en etkili yolu ilaç tedavisidir. Kendinizi iyi hissetseniz bile ilacınızı tam olarak reçete edildiği gibi almanız önemlidir. Doktorunuzla konuşmadan ilaçlarınızı atlamayın veya bırakmayın.

2. Tedavi planınızı takip edin . İlaç tedavisine ek olarak tedavi planınız terapiyi, sosyal beceri eğitimini ve diğer hizmetleri içerebilir. Tedavi planınızı mümkün olduğunca yakından takip etmeniz önemlidir. Tedavi ekibiniz gerekirse planınızda değişiklik yapmanıza yardımcı olabilir.

3. Yeterince uyuyun . Uyku genel sağlık ve refah için gereklidir. Yeterince uyumadığınızda şizofreni belirtileri yaşama olasılığınız daha yüksek olabilir. Her gece 7-8 saat uyumayı hedefleyin.

4. Sağlıklı beslenin . Sağlıklı bir diyet yemek, genel sağlığınızı ve refahınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir. Bazı çalışmalar sağlıklı bir beslenmenin şizofreni belirtileri riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini de bulmuştur.

5. Alkol ve uyuşturucudan kaçının . Alkol ve uyuşturucular şizofreni semptomlarını kötüleştirebilir. Alkol veya uyuşturucu kullanıyorsanız yardım almak için doktorunuzla konuşun.

6. Stresi yönetin . Stres şizofreni semptomlarını tetikleyebilir. Egzersiz, rahatlama teknikleri veya sevdiklerinizle vakit geçirmek gibi stresi yönetmenin sağlıklı yollarını bulun.

7. Sosyal olarak aktif kalın . Sosyal izolasyon şizofreni semptomlarını kötüleştirebilir. Arkadaşlarınızla ve ailenizle vakit geçirerek, bir destek grubuna katılarak veya gönüllü olarak sosyal olarak aktif kalmaya çalışın.

8. Erken uyarı işaretlerini tanıyın . Ruh halinizde, düşüncelerinizde veya davranışlarınızda değişiklikler gibi hastalığın nüksetmesine dair herhangi bir erken uyarı işareti yaşamaya başlarsanız derhal doktorunuzla konuşun. Erken müdahale, tamamen nüksetmeyi önlemeye yardımcı olabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]