1. Psikiyatrik değerlendirme
Şizofreni tanısı koymanın ilk adımı psikiyatrik değerlendirmedir. Bu, aşağıdaki gibi belirtileriniz hakkında bir akıl sağlığı uzmanıyla konuşmayı içerir:
* Halüsinasyonlar
* Sanrılar
* Düzensiz konuşma
* Düzensiz davranış
* Motivasyon eksikliği veya aktivitelere ilgi eksikliği gibi olumsuz belirtiler
Akıl sağlığı uzmanı ayrıca kişisel ve aile geçmişinizi soracak ve belirtilerinize neden olabilecek diğer tıbbi durumları dışlamak için kan testleri veya diğer laboratuvar testleri isteyebilir.
2. Nörolojik muayeneler
Nörolojik muayene beyninizin yapısında veya işlevinde herhangi bir sorun olup olmadığının belirlenmesine yardımcı olabilir. Nörolojik muayeneler şunları içerebilir:
* Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramaları
* Bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları
* Elektroensefalografi (EEG)
3. Psikolojik testler
Psikolojik testler, hafızanız, dikkatiniz ve problem çözme becerileriniz de dahil olmak üzere bilişsel işlevinizi değerlendirmenize yardımcı olabilir. Psikolojik testler ayrıca belirtilerinize katkıda bulunabilecek kişilik özelliklerinin veya bozukluklarının belirlenmesine de yardımcı olabilir.
4. Ayırıcı tanı
Şizofreni bazen aşağıdaki gibi diğer zihinsel bozukluklar veya tıbbi durumlarla karıştırılabilir:
* Bipolar bozukluk
* Majör depresif bozukluk
* Şizoafektif bozukluk
* Madde bağımlılığı
* Deliryum
* Demans
Doktorunuz diğer olası teşhisleri dışlamak için tüm semptomlarınızı ve testlerinizin sonuçlarını dikkatle değerlendirecektir.
Şizofreni tanısı almak
Şizofreni tanısı zaman alabilen karmaşık bir süreçtir. Şizofreni belirtileri yaşıyorsanız değerlendirme için bir ruh sağlığı uzmanına başvurmanız önemlidir. Erken teşhis ve tedavi semptomlarınızı ve prognozunuzu iyileştirmenize yardımcı olabilir.